Választási csalásról beszél a kenyai ellenzék

Fotó: AFP / FREDRIK LERNERYD

-

Elképzelhető, hogy utcai megmozdulások lesznek. Tíz éve zavargások törtek ki, rengetegen meghaltak.


Hekkerek feltörték a választási bizottság rendszerét és adatbázisait az éjszaka folyamán, és meghamisították az eredményeket – mondta Raila Odinga. A kenyai ellenzéki vezető szerint Uhuru Kenyatta elnök győzelme érvénytelen. A hekkerek egy meggyilkolt választási biztos azonosítójával férhettek hozzá a rendszerhez – mondta Odinga. A pártja által mért eredmények teljesen eltérnek a hivatalostól.

„Az a félelmünk, hogy pontosan ez volt az ok, amiért Chris Msandónak meg kellett halnia" – mondta Odinga.

"Eddig lehetett megvezetni az embereket" – mondta. "A 2017-es általános választásokat elcsalták."

Kenyatta pártjában alaptalannak nevezték az ellenzék vádjait, a választási bizottságot vezető Ezra Chiloba szerint is „minden a legnagyobb rendben” zajlott.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy nyugalomra inti híveit, ám „nem tud parancsolni nekik”. Odinga helyettese, Kalonzo Muyoka szerint lehet, hogy később megmozdulást szerveznek majd. Az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban mintegy százan vonultak utcára Odingáért. A fegyvertelen férfiak azt kiabálták: "Raila nélkül nincs béke". A rendőrség könnygázt vetett be ellenük. Egyes források szerint a rendőrség a tüntetőkre lőtt, és egy ember meghalt.

A központi választási bizottság szerint 10,15 millió érvényes szavazat összesítésénél Kenyatta vezet 6,3 millió vokssal, míg Odinga 5,07 millióval a második. Az ellenzéki jelölt a Twitteren azt írta: számlálásuk szerint ő nyert 8,1 millió szavazattal, míg Kenyattára 7,2 millióan voksoltak. Kenyában 19,6 millió regisztrált szavazó van.

A választást elkeseredett kampány előzte meg a hivatalban lévő, 55 éves Kenyatta elnök és a magát baloldalinak valló 72 éves volt politikai fogoly Odinga között. Kenyatta – a független Kenya első elnökének fia – nagyszabású, többségükben kínai támogatással megvalósított infrastrukturális fejlesztésekkel és az ország stabil gazdasági növekedésével kampányolt. Odinga – akinek apja a függetlenségi mozgalom egyik vezetője volt – a szegények védelmezőjeként és az állami intézményeket átható korrupció bírálójaként lépett fel.

Odinga kijelentései miatt könnyen erőszakos tiltakozások törhetnek ki. 2007-ben legalábbis ez történt, amikor a zavaros körülmények között lebonyolított választásokon alulmaradva csalást kiáltott. Akkor az erőszakos összecsapásokban 1200 ember halt meg. Odinga 2013-ban is alulmaradt, de akkor csillapította a feszültséget, és a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival a bírósághoz fordult.

Sok szavazó számára azonban inkább az etnikai szempont lehet meghatározó: Kenyatta a kikujuk jelöltje, és Kenya eddigi négy elnökéből három közülük került ki. Odinga a luo etnikumhoz tartozik, és közülük még senki sem tudott nyerni.