Választás nyert a volt puccsista

Fotó: AFP / IBRAHIM YOUSSOUF

-

Azali Aszumani a Comoro-szigetek elnöke lehet.


Az ország korábbi, puccsista elnöke nyerte meg a visszaélések miatt végül háromfordulós Comore-szigeteki elnökválasztást az előzetes eredmények szerint.

Anjouan szigetén tizenhárom választókerületben kellett megismételni a voksolást, mert az áprilisi elnökválasztás második fordulóját erőszak zavarta meg. Azali Aszumani 2271 szavazatot kapott, Mohamed Ali Szoilihi leköszönő alelnök pedig 1308-at. Az összesített eredmények szerint a korábbi államfő mindössze kétezer szavazattal szerzett többet ellenfelénél a 770 ezer lakosú szigetországban.

Az 57 éves Aszumani 1999-ben puccsal került hatalomra, majd 2002-ben választáson is nyert, és 2006-ig volt az ország elnöke.

A hivatalos eredményeket a napokban hirdeti ki az alkotmánybíróság, az új elnököt – aki Ikililou Dhoinine-t váltja a poszton – pedig várhatóan május 26-án iktatják be hivatalába.

A Madagaszkártól északra található, szunnita muszlimok lakta egykori francia gyarmat 1975-ben nyerte el függetlenségét, s azóta húsz puccsot követtek el vagy kíséreltek meg az országban.

Az iskoláit Marokkóban és Franciaországban végző Aszumaninak bírálói egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy túlzottan simulékony politikát képvisel Párizzsal szemben, miközben országának területi vitája van Franciaországgal a szigetcsoport negyedik szigete, Mayotte miatt, amely Franciaország tengerentúli megyéje, viszont a Comore-szigetek igényt formál rá.