Választás Németországban

-

Tartományi törvényhozási (Landtag-) választást tartanak vasárnap Saar-vidéken, Németország legkisebb tartományában.


A választáson az ország lakosságának alig egy százaléka, mintegy 800 ezer ember vehet részt, mégis nagy figyelem övezi az eseményt. Hat hónappal a szeptember 24-re kiírt szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt „élesben” mutatkozhat meg, hogy mennyire alakítja át az erőviszonyokat a „Schulz-hatás”, vagyis a szociáldemokrata párt (SPD) rendkívül népszerű vezetőjének, Martin Schulznak a színre lépése.

A tartományt az utóbbi öt évben a jobbközép CDU és az SPD nagykoalíciója vezette, az együttműködés eredményes és zökkenőmentes volt.

Sokáig úgy tűnt, hogy a választás izgalmaktól mentes lesz, a CDU kényelmes előnnyel végez az első helyen, és folytatja tovább a kormányzást az SPD-vel. Azonban Martin Schulznak, az Európai Parlament volt elnökének január végi megjelenése az országos politikában az SPD választói támogatottságának nagymértékű és gyors emelkedését és a kisebb pártok támogatottságának gyengülését eredményezte, s megállította a CDU és a bajor testvérpártja, a CSU szövetségének népszerűség-növekedését.

A Saar-vidéki választók reggel 8 órától 18 óráig szavazhatnak. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, a hivatalos, előzetes végeredmény 21 óra körül várható.