Választ ígért az oktatási törvényről az ukrán külügyminiszter

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Ukrajna a jövőben is biztosítja a nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatát – írta Pavlo Klimkin külügyminiszter a Twitteren. Klimkin az új oktatási törvény miatti külföldi tiltakozásokra reagált.


Ukrajna a jövőben is mindent megtesz az ukrán nyelv fejlődéséért, és szavatolja a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvének használatát, mert ez kötelessége – írta a küügyminiszter. Pavlo Klimkin megígérte, hogy az ukrán külügy a héten bővebb információkat is közzétesz az oktatási törvényről. "A megvalósítás módján dolgozunk, nem érzelmi értelmezésen" – írta a miniszter.

A kijevi parlament a héten fogadta el az oktatási törvény módosítását, ami jelentős változásokat hoz a kisebbségek anyanyelvi oktatásában.

Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az új törvény három év átmeneti idő után megszünteti a kizárólag kisebbségi nyelven folyó oktatást. Csak az óvodai és az általános iskolák első négy osztályában engedélyezi a nemzetiségi tanulók anyanyelvtanulását, de azt is az ukrán mint államnyelv mellett, és csak önkormányzati oktatási intézményekben, az államiakban viszont nem.

A törvény miatt Magyarország, Románia és Lengyelország is tiltakozott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a törvény súlyosan sérti a kárpátaljai magyarok jogait. Szijjártó bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy személyesen is tájékoztassa: "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását.

A miniszter utasításba adta, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést. Ezenfelül Magyarország az ENSZ, az EBESZ és az EU minden fórumán felveti az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek megvalósítását.