Válaszolt a főügyészség: ezért csak szeméremsértésért emeltek vádat

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Stacey Newman / Getty Images/iStockphoto / Stacey Newman

-

Pénteken írtunk arról, hogy a Balassagyarmati Járási Ügyészség csupán szeméremsértésért emelt vádat az unokája 11 éves barátnőjét fogdosó D. József ellen, holott a Büntető törvénykönyv elvileg lehetővé tenné a szexuális kényszerítés miatti vádemelést is. A főügyészség most válaszolt megkeresésünkre.


Mint arról beszámoltunk: a 61 éves D. József tavaly szeptemberben Nagyorosziban lévő lakásában fogdosta unokája 11 éves barátnőjét. A Nógrád Megyei Főügyészség közleménye szerint a sértett kérlelte őt, hogy hagyja abba, ő viszont ruhán keresztül és az alatt is fogdosta a lány fenekét és nemi szervét. Ha bűnösnek találják szeméremsértés vétsége miatt, két évig terjedő fogházbüntetést kaphat. Ahogy megírtuk, a Büntető törvénykönyv (Btk.) szexuális kényszerítésről szóló paragrafusa jobban leírhatja a helyzetet, D. ugyanis nem szeméremsértő módon mutogatta magát, hanem az Értelmező rendelkezések szerinti szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a kislányt. (A Jogi Fórum szaklap ezt tavaly konkrétan úgy magyarázta, hogy a sértett intim testrészének megfogására is vonatkozhat.) Pityi Norbert sajtószóvivő megkeresésünkre azt írta:

A kérdéses sajtóközlemény alapjául szolgáló vádemelés a Btk. 205. § (3) bekezdése szerinti szeméremsértés vétsége miatt történt. E jogszabályhely szerint, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti. A rendelkezésre álló bizonyítékok ezen bűncselekmény miatti vádemelést tették lehetővé. A vádirati minősítés nem köti a bíróságot, amely a tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján más bűncselekmény – akár szexuális kényszerítés – megvalósulását is megállapíthatja, ha bizonyíthatónak találja azt.