Válaszlépéseket ígérnek az osztrákok a magyar bejelentés nyomán

Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

-


Elfogadhatatlannak nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, hogy Magyarország felfüggeszti az úgynevezett dublini rendelet végrehajtását, vagyis a migránsok visszafogadását más uniós országokból – jelentette az APA hírügynökség.

Az osztrák diplomácia vezetője kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz beszélgetőpartnerét arra figyelmeztette, hogy Magyarország eljárása „negatív következményekkel” járhat. „Ausztria ezt nem tűrheti el” – jelentette ki az APA szerint az osztrák miniszter.

Mint arról már írtunk, tartalmilag ugyanezt közölték a bécsi külügyminisztériumban a magyar nagykövettel, amikor berendelték oda.

Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben.

Németországnak sem tetszik a magyar lépés, a berlini magyar nagykövetet is behívatták a külügyminisztériumba, és azt közölték vele, hogy a német álláspont szerint a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt nem rúghat fel egyoldalúan.