Valami nincs rendben a gyerekoltásokkal, de nem mondják el, mi

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Azért késik a legfenyegetőbb gyermekbetegségek ellen védő oltóanyag, mert a minőség-ellenőrzésen észlelt problémák miatt újra kell ellenőrizni a szállítási központban várakozó vakcinákat. Májusban helyettesítő oltóanyagot használnak majd, és ideiglenesen változik az oltási rend is. 45 ezer család érintett.


Körülbelül 100 ezer ötkomponensű oltóanyag szállítása várhatóan késni fog – tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
A kötelező oltást, amely a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a gyermekbénulás és egy gennyes agyhártyagyulladást is okozó baktérium ellen véd, négy részletben, 2, 3, 4 és 18 hónapos korban kapják a csecsemők, amit 6 éves korban egy emlékeztető oltás követ. A késedelem körülbelül 45 ezer gyereket érint.

A késlekedés oka


a rutin minőség-ellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés

– írta a VS.hu megkeresésére a gyártó, a Sanofi Pasteur. Azt nem árulták el, hogy a minőségi eltérés mit jelent, csak azt, hogy emiatt az összes legyártott vakcinát, amely egyébként az európai központban várja a szállítás engedélyezését, újra ellenőrzik.

„Az okozott kellemetlenségekért minden érintettől elnézést kérünk, de inkább vállaljuk, hogy néhány hetes csúszással szállítsuk az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön” – közölte a gyógyszergyártó cég.

A Sanofi helyettesítő oltóanyagot biztosít, tudatta a szállítást bonyolító Hungaropharma, amely szerint az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend „nagy biztonsággal betartható lesz”.

Ez azt jelenti, hogy májusban átmenetileg másik két vakcinát alkalmaznak majd, emellett ha szükséges, az ÁNTSZ felhasználja a rendelkezésre álló tartalékkészletet is, amely májusig, illetve valamivel még ez után is kitart – mondta a VS.hu-nak Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Ha nem érkezik időben a vakcina, akkor akár új közbeszerzést is kiírhatnak. Magyarországon egyébként nem volt még példa arra, hogy elfogyott az oltóanyag, és emiatt nem lehetett beadni a kötelező oltásokat – mondta Dánielisz Ágnes.Nem csak a tartalékokra, illetve a helyettesítő oltóanyagra építenek, ideiglenesen megváltoztatták az oltási rendet is, amiről ma értesítették a háziorvosokat.
A változtatás az
  • idén január 1. és március 31. között született csecsemőket érinti, ők az oltást nem 2, 3 és 4, hanem 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg.
  • A 2013. október 1. és december 31. között születetteket pedig nem 18, hanem 21 hónapos korban oltják újra.
A védettség kialakulását az oltási rend megváltoztatása nem befolyásolja, hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Bár nem a Sanofi az egyetlen gyártó, amelyik ötkomponensű oltóanyagot gyárt, és korábban használták is más gyártó anyagát Magyarországon, Dánielisz szerint alapvető szabály, hogy lehetőségek szerint egy vakcinával kell megoldani mind az oltássorozat első négy részletét, mind az emlékeztető oltást. Ezért a gyártót 3 évente közbeszerzés útján választják, és csak azt az oltóanyagot biztosítja ingyenesen a társadalombiztosítás – mondta a járványügyi főosztályvezető. Ha a következő közbeszerzésen másik gyártó nyer, az oltássorozatot lehetőség szerint akkor is ugyanazzal a vakcinával fejezik be.

A szállításért felelős Hungaropharma egyébként saját piackutatást végzett, és ennek alapján arra jutott, hogy a piacon nincs készleten alternatív védőoltás, kizárólag a várhatóan április első hetében beérkező helyettesítő oltóanyag.