Valami lehet még Tutanhamon sírjában

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Nofertiti lehet a titkos kamrákban. Az egyiptológia legnagyobb rejtélye oldódhat meg.


Radarvizsgálatok szerint 90 százalék, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött, jelentette be szombaton Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter Londonban. Ott volt vele Nicholas Reeves brit régész is, akinek elmélete szerint a gyermekfáraó sírjának falai mögött rejtett kamrák húzódnak, amelyek a szépségéről és nagy hatalmáról ismert óegyiptomi királynő, Nofertiti földi maradványait őrzik.

Damáti hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények további elemzésekre szorulnak, amelyeket Japánban hajtanak végre, és akár egy hónapig is eltarthatnak.

A hónap elején már végeztek infravörös hőkamerás vizsgálatokat a Királyok völgyében található sír északi falán,és ezek előzetes eredményei hőmérsékleti különbségeket mutattak ki, ami rejtett kamrák létezését jelezheti.


Tutanhamon sírja


Az egyiptológia egyik legnagyobb rejtélye

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Tutanhamon Kr.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.


Nicholas Reeves