Pattanásig feszült estéje volt Brüsszelnek

-

Vasárnap este hét óra körül egy nagyobb rendőrségi akció kezdődött Brüsszel belvárosában. Lezárták a főtérhez közeli utcákat, a környékbeli éttermekből evakuálták az embereket, és kommandósokat vezényeltek ki. Cikkünk megírásakor még tartott a hírzárlat, amit a belga rendőrség rendelt el, így a hatósági intézkedések okáról egyelőre nem közölt senki pontos információt.


A Grand Place-szal, azaz a főtérrel párhuzamos Rue de Midi elejét lezárták, és a szomszédos utcákba sem engedték be a járműveket és a gyalogosokat. A katonák a környéken felvették a sisakjukat, a rendőrök között voltak kommandósok is. A Rue du Midi egy része mellett a Rue du Lombard és a Rue du Marché au Charbon utcák egyes szakaszait is lezárták, az egyik helyen egy buszt is felhasználtak az eltorlaszoláshoz. A keresztbe állított járművet azóta már eltávolították.


A belga hatóságok arra kértek mindenkit, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és szigorúan kövessék a rendőrségi utasításokat. Felszólították az újságírókat, és az embereket a közösségi oldalakon, hogy ne adjanak ki információkat a belvárosi rendőrségi műveletekről, így több belga lap, köztük a Le Soir és a La Libre Belgique is jelezte, hogy egyelőre nem közölnek további részleteket az akciókról.A lakosság is komolyan vette a rendőrségi felszólítást. Azóta a #BrusselsLockdown (brüsszeli zárlat) hashtaggel macskás képek árasztották el például a Twittert.Cikkünk megírásakor az ABC News munkatársának egy posztja alapján annyit lehetett sejteni, hogy a rendőrség kapott fenyegetést, ezért a terrorellenes akciók.

A belga ügyészség szerint több rendőri akció is folyamatban van a terroristafenyegetettséggel összefüggésben, és jelezték, hogy majd akkor tartanak sajtótájékoztatót, ha ezek befejeződtek – számolt be róla a BFMTV.

A rendőrség egészen szokatlan utasításokat adott

A feszültséget a lezárások mellett tovább fokozta, hogy a rendőrség a környéken tartózkodóknak nem mindennapi utasításokat adott.

  • Az Index egyik brüsszeli olvasója például azt írta, hogy a rendőrség arra kérte a Rue du Charbon lezárt részén lakókat: oltsák le a villanyt a lakásokban.
  • A Rue de Midin lakóktól pedig azt kérték, hogy zárják be az ablakaikat, és álljanak azoktól távolabb.
  • A közelben lévő étterem egyik vendégét az rt.com idézte, miszerint a rendőrök megkérték az éppen vacsorázókat, hogy fejezzék be az evést, és várjanak a jelre, hogy mikor kell őket evakuálni. Egy étteremből már ki is kísérték a vendégeket, nem egyértelmű, hogy egy másik helyről volt-e szó, vagy az előbb említettről.
  • Aztán a Rue du Midihez képest az ellenkező irányban van több utcányira a Channel4News riporterének a szállodája, ahonnan szintén nem engedték ki az embereket az utcára. Egy katona az épületben azt mondta a vendégeknek, hogy valós veszély miatt nem engednek senkit se ki, se be.


Este fél tíz körül viszont már egyre több utcát nyitottak meg a rendőrök,a BBC tudósítója szerint tíz órára már jelentősen kisebb terület volt lezárva a főtér közelében.Hétfő délutánig biztosan marad a legmagasabb fokú készültség

Miután a belga nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is közvetlen terrorveszély fenyegeti Brüsszelt, és attól kell tartani, hogy a párizsihoz hasonló merényleteket tervezhetnek Brüsszel több pontján, így Belgium fővárosában még hétfőn is a legmagasabb, 4-es fokú riasztás marad érvényben. A metró nem fog működni, az iskolák, könyvtárak, színházak és mozik zárva tartanak, az embereknek azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, ha lehet, és ne szervezzenek tömegrendezvényeket. Charles Michel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet az utcákon, és a hétvégi állapotokhoz hasonlóan maradnak a katonák is Brüsszelben.