Valami készül a Várban, de nem mondják meg, miért

Fotó: MTI / Róka László

-

A Széchényi Könyvtár soha nincs zárva rendezvény miatt, de egy nemzetközi szakácsverseny gálavacsorája révén májusban megszakad ez a régi hagyomány. Ami érdekes, hogy ennek okát sem a könyvtár, sem a szervezők, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem árulta el a VS-nek.


Május 10-11 között a budapesti Hungexpón tartják a világ legrangosabb szakácsversenyének európai selejtezőjét, a Bocuse d’Or Europe nevű eseményt. Az eredményhirdetés utáni záró gálavacsora a Budai Várpalotában, az Oroszlános Udvarban lesz.

Hogy az Oroszlános Udvar különböző rendezvényeknek ad helyet, az nem újdonság. A teret határoló egyik épület, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, Tüske László a VS-nek azt mondta: „2015-ben itt rendezték az Operett Gálát, a tisztavatást és filmet is forgattak az átalakított helyszínen”.

A májusi szakácsverseny gálavacsorája azonban valami miatt más lesz. "Egy, de lehet, hogy három napra is zárva lesz a könyvtár" - állították többen is az ott dolgozók közül.

Ez azért furcsa, mert


az OSZK 210 éves történetében még nem fordult elő, hogy rendezvény miatt ne lett volna nyitva a könyvtár.

Egy másik informátorunk úgy emlékezett:


az utóbbi 20 évben biztos nem volt ilyen.

Megkérdeztük erről Tüske Lászlót is, de kérdésünkre – majd az újabb levelünkre – nem kaptunk választ. Az OSZK honlapján sincs egyelőre feltüntetve sem a rendezvény, sem a zárvatartás. A Twitter-oldalukon csak egy április 19-ei fél napos szünetről írnak, amit technikai okokkal magyaráztak.

A főigazgató által említett korábbi tisztavatás és előkészületei alatt egyébként végig nyitva volt a könyvtár. Csak annyit jegyeztek meg, hogy „a munkálatok és az előkészületek zajjal járhatnak, amelyek beszűrődhetnek olvasótermeinkbe is. Az esetleges kellemetlenségért elnézésüket kérjük”.

Ugyanígy volt ez az elmúlt években a két Sörfesztivál, magas rangú küldöttség, az Édes Napok fesztivál, a több Borfesztivál és a UNIQUE Fesztivál alatt is. Ezek a rendezvények találhatóak meg az Oroszlános Udvarra való kereséssel az OSZK honlapján.

A Bocuse d’Or Akadémia Egyesület (BDAE) 2014-ben nyerte el az európai döntő megrendezését, és már hónapok óta tárgyaltak az Oroszlános Udvarban levő intézményekkel, hogy kibérelnék a területet. A gálavacsora helyszínéről, vagyis, hogy az ott lesz az udvarban, már tavaly decemberben írt a Turizmus.hu:


A május 11-i eredményhirdetést követően a csapatok és kísérőik nagyszabású gálavacsorán vesznek részt az Oroszlános Udvarban.

A szerződést március 11-én kötötték meg – tudtuk meg a BDAE-től. Az állam 614 millió forinttal támogatja az esemény megrendezését. A világverseny tavalyi döntőjén, Lyonban részt vett Orbán Ráhel és Schmitt Pál is.

Azt senki nem árulta el, hogy mennyiért és hány napra vették ki az Oroszlános Udvart. Információink szerint 9-11-e között az évtizedes hagyományokat megtörve zárva lesz a Széchenyi Könyvtár, de az is lehet, hogy csak az utolsó napon, vagyis 11-én.

Egyik forrásunk úgy tudja:


be akarják üvegezni az Oroszlános Udvart, ott fognak főzni, és az épületben lesz a kiszolgálószemélyzet.

A Széchenyi könyvtár főigazgatója kérdésünkre azt is írta: a terület kiadásába azért egyezett bele, mert „az eseményekhez kapcsolódó szolgáltatások biztosításával az Országos Széchényi Könyvtár bevételi kötelezettségeinek tesz eleget.”

Az OSZK honlapján van egy pont, amelyeken a különböző terembérlési lehetőségekről tájékoztatnak. Ezek között a 225 négyzetméteres Díszterem, a 180 négyzetméteres Társalgó és a 98 négyzetméteres Tárgyaló szerepel, de Oroszlános Udvar nincs a felsorolt lehetőségek között.

Noha a főigazgató nem minden kérdésünkre válaszolt, második levelünkre pedig már egyáltalán nem, úgy tudjuk, belső vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderüljön, ki szivárogtatott, és hogyan került ki hozzánk az információ.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük az ügyben. Ők csak annyit közöltek: „tudomásunk szerint az Országos Széchényi Könyvtár megküldte kérdésére a választ, melyhez az államtitkárság semmit sem kíván hozzáfűzni”.