Valamennyivel több bolt lehet nyitva vasárnap

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium heteken belül módosíthatja a külön képesítést igénylő termékekről szóló rendeletet. Így bizonyos árukat biztosító boltok is kikerülhetnek a vasárnapi nyitva tartást tiltó szabályozás alól.


Bár Lázár János korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy nem lesz enyhítés a vasárnapi zárva tartás ügyében, a Magyar Nemzet információit az NGM is megerősítette. Eszerint dolgoznak egy rendeletmódosításon, aminek nyomán változhat azoknak a termékeknek a köre, amelyek értékesítéséhez külön képesítés kell.


A jelenlegi szabályozás szerint vasárnap csak azok a boltok lehetnek nyitva, amelyek kisebbek 200 négyzetméternél, és vasárnap a tulajdonos vagy valamely családtagja dolgozik bennük. Valamint az is követelmény – függetlenül attól, hogy mely napról van szó –, hogy az eladónak bizonyos termékkörök esetén szakirányú végzettsége legyen.

Ha kikerülne a felsorolásból például az élelmiszer, akkor a jelenleginél több bolt is nyitva lehetne vasárnap – írta a Magyar Nemzet.

A lapnak a minisztérium nem árulta el, pontosan mely termékkörökről van szó, csak annyit, hogy „az előző kormány által 2010-ben alkotott NFGM (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium) rendelet adminisztrációcsökkentés céljából átdolgozás alatt van”, illetve hogy „néhány héten belül várható fejlemény”.