Valahogy így néz ki a hétköznapi szexizmus

Fotó: allairebartel.com / Allaire Bartel

-

Meghökkentő fotósorozattal mutatja be egy brooklyni művész, hogy mit jelent nőnek lenni a férfiak világában, ahol a leghétköznapibb helyzetekben is könnyen felbukkan a szexuális agresszió.


Egy nap alatt ketten is oda nem való megjegyzést tettek rám, valaki más pedig illetlenül ért hozzám… és egyáltalán nem reagáltam rá. Rájöttem, hogy mindannyian elfogadtuk, hogy ezek a dolgok csak úgy megtörténnek velünk. Hogy ez normális.

A Brooklynban élő művészt, Allaire Bartelt ez a felismerés vezette el a Boundaries (Határok) című fotósorozathoz, amelyen a mindennapi szexuális agressziót próbálta megragadni: azt, hogy a leghétköznapibb helyzetekben – otthon, munkában, edzésen – a férfiak hogyan lépik át a határokat.Allaire Bartel szerint nem kell bántalmazó kapcsolatban élni ahhoz, hogy megértsük ezeket a képeket, az itt megjelenített helyzetek ugyanis bárhol, bárkivel előfordulhatnak. Néha egy kéretlen érintés, máskor egy füttyögés vagy egy szinte vetkőztető tekintet formájában sérül a nők személyes tere.„Be akartam mutatni, hogy a nők elnyomása nemcsak elszigetelt, szélsőséges helyzetekben nyilvánul meg, hanem visszafogottabb módon napról napra velünk van” – mondta egy interjúban a fotós, aki a sorozattal azt is szeretné elérni, hogy ezeket az eseteket ne tekintsük normálisnak.Allaire Bartel eredetileg két modellel kezdett el dolgozni a sorozaton, de az egyiküknél olyan fájdalmas emlékeket hozott elő a fotózás, hogy végül kiszállt a projektből.