Valaha öt kontinensen itták a kőbányai sört

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

Látott már százéves sörgyárat? Most megnézheti képeinken vagy április 26-án és 27-én a Budapest100 során. A kőbányai Dreher sörgyár erjesztőjében és főzőházában jártunk. Az eredeti tervek alapján felújított épületben ma már a modern technológiáé a főszerep.


Magyarországon három nagy sörgyár működik. A Soproni Sörgyár, ami 2003 óta Heineken Hungária Sörgyárak Zrt néven üzemel, a Borsodi sörgyár Zrt és a kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. Magyarországon három nagy sörgyár működik. A Soproni Sörgyár, ami 2003 óta Heineken Hungária Sörgyárak Zrt néven üzemel, a Borsodi sörgyár Zrt és a kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt.   A Dreher történelem Franz Anton Dreherrel kezdődik 1796-ban, amikor megvette a Schwechati Városi Serházat. Fia I. Dreher Antal alapított gyárat kőbányán 1863-ban, de egy évvel későbbi halála miatt fiára, Ifj. Dreher Antalra várt a sörgyár kiépítése. A Dreher történelem Franz Anton Dreherrel kezdődik 1796-ban, amikor megvette a Schwechati Városi Serházat. Fia, I. Dreher Antal alapított gyárat kőbányán 1863-ban, de egy évvel későbbi halála miatt fiára, Ifj. Dreher Antalra várt a sörgyár kiépítése   A főzőház 1908-12 között épült Hültl Dezső műegyetemi építészprofesszor és Theodor Ganzenmüller bajor söripari egyetemi professzor tervei alapján. Dreher Antal a kor legjobb szakembereit bízta meg a tervezéssel és a kor legjobb minőségű építőanyagait használta. A főzőház 1908-12 között épült Hültl Dezső műegyetemi építészprofesszor és Theodor Ganzenmüller bajor söripari egyetemi professzor tervei alapján. Dreher Antal a kor legjobb szakembereit bízta meg a tervezéssel és a kor legjobb minőségű építőanyagait használta  


Az 1995-2002. között megvalósuló teljes körű rekonstrukció keretében a főzőház a korszerű technológia és a hagyományok megőrzését szem előtt tartva építették újjá. Az 1995-2002 között megvalósuló teljes körű rekonstrukció keretében a főzőházat újjáépítették a korszerű technológiát és a hagyományok megőrzését szem előtt tartva.   Budapest egyik legszebb ipari műemlék jellegű épülete visszanyerte eredeti arculatát, a Zsolnay eozin mázas csempékkel díszített falak között modern számítógépes vezérlés működik Budapest egyik legszebb ipari műemlék jellegű épülete visszanyerte eredeti arculatát, a Zsolnay eozin mázas csempékkel díszített falak között modern számítógépes vezérlés működik   Főzőházban: első lépés a cefrézés. 3,5 óra után megtörténik a sörtörköly kiszűrése. Majd következik a komlóforralás, majd egy újabb szűrés. A folyamat összesen 8,5 óra. A főzőházban az első lépés a cefrézés. majd 3,5 óra után megtörténik a sörtörköly kiszűrése. Ez után következik a komlóforralás, majd egy újabb szűrés. A folyamat összesen 8,5 óra.   Egy hektoliter sör előállításához körülbelül négy hektoliter víz szükséges Egy hektoliter sör előállításához körülbelül négy hektoliter víz szükséges   A gyárban nyolc fajta sört állítanak elő, kizárólag a hazai piacra kerülnek ezek a termékek Számos hazai és nemzetközi márka található a kínálatban  


Régen a gépi hűtés hiányában a léhűtők dolga volt, hogy a hűtőbárkán elhelyezett lapos vörösréz edényekben kavargatva hűtsék a sört. A természetes léghuzat segített nekik, figyelték a szélirányt, nyitották-zárták az ablakok lamelláit. Ma a gyárban egy főzet a Főzőházban 500 hektoliter. Ezt az 50 ezer liternyi főzetet hűti le ez a két Alfa Laval berendezés 1,5 óra alatt 98C ํ-ról 10C ํ-ra.  Régen a gépi hűtés hiányában a léhűtők dolga volt a hűtőbárkán elhelyezett lapos vörösréz edényekben kavargatva a sör hűtése. A természetes léghuzat segített nekik, figyelték a szélirányt, nyitották-zárták az ablakok lamelláit. Ma a gyárban egy főzet a Főzőházban 500 hektoliter. Ezt az 50 ezer liternyi főzetet hűti le ez a két Alfa Laval berendezés 1,5 óra alatt 98C ํ-ról 10C ํ-ra   A hűtőbárka acélszerkezet terveit az Eiffel iroda tervezte, hasonlóképpen a Fővám téri vásárcsarnok, a Nyugati pályaudvar acélszerkezeteihez A hűtőbárka acélszerkezet terveit az Eiffel iroda tervezte, hasonlóképpen a Fővám téri vásárcsarnok, a Nyugati pályaudvar acélszerkezeteihez   A hűtés után következik az erjesztés, ennek 2 fajtáját is alkalmazzák. A termelés 90%-a erjesztő tankokban történik, viszont a hagyományos technológia a nyitott erjesztőkádas módszer. Ezt a technikát főleg nyáron használják, amikor a tankok tárolókapacitása nem bírja a termelést. A hűtés után következik az erjesztés, ennek 2 fajtáját is alkalmazzák. A termelés 90%-a erjesztő tankokban történik, viszont a hagyományos technológia a nyitott erjesztőkádas módszer. Ezt a technikát főleg nyáron használják, amikor a tankok tárolókapacitása nem bírja a termelést  


Miután 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, 1993 novemberében a South African Breweries csoport tagja lett, amely akkoriban a világ ötödik legnagyobb sörgyártója volt. A dél-afrikai sörgyártó és az amerikai Miller Brewing Company 2003-ban történt egyesülésével létrejött SABMiller vállalatcsoport napjainkban a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása. A Dreher Sörgyárak Zrt. a SABMiller vállalatcsoport tagja, amely napjainkban a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása