Vakon kezdték építeni az F1-es autót

Fotó: MTI/EPA/EFE / Andreu Dalmau

-

Hónapokig nem tudták, milyen motor lesz a Toro Rossóban, úgy kezdték el köré építeni a kocsit. Pokoli időszak volt, de jól jöttek ki belőle.


Találomra kezdte megtervezni 2016-os autóját a Toro Rosso – közölte James Key, a Forma–1-es csapat technikai igazgatója. A csapat már augusztusban elkezdett dolgozni az új kocsin, ám közben bizonytalan volt, kitől kap majd motort a következő idényre. Végül szakítottak a Renault-val, és november elején megállapodtak a Ferrarival.


A bizonytalanság hónapjaiban – amíg nem véglegesítették az olaszokkal a szerződést – ötletek, szóbeszéd és fényképek alapján tervezték az új kocsit „Őrültségnek hangzik, de így történt – mondta Key. – Mi mást tehettünk volna? Amíg nem írtuk alá a Ferrari-szerződést, nem dolgozhattunk pontos adatokkal, ezért képek alapján készítettünk számítógépes modelleket.”

Az Autosport.com megkérdezte, hogy jól tippelt-e a csapat: „Igen, ami valójában meglepett bennünket. Felkészültünk a legrosszabb esetre is, de amikor elkezdtünk dolgozni az adatokkal, megkönnyebbülve láttuk, hogy egy kicsit még jobb is a helyzet, mint amire számítottunk.”

„Igazából nem a motorblokk formája a trükkös, hanem a részletes specifikáció – tette hozzá a technikai igazgató. – Például egy hűtőrendszer tervezése mögött komoly kutatási és fejlesztési munka van, mert a motor igényeinek és a kasztni adottságainak is meg kell felelnie. Normális esetben ezekkel hónapokat töltünk, mi viszont két hét alatt megoldottuk. A hasonló feladatok jelentették az igazi akadályt. Pokoli három hónap volt, de időben készen lettünk mindennel.”

A Toro Rosso pilótái Max Verstappen és Carlos Sainz Jr. (a fenti képen) lesznek a 2016-os szezonban.