Vakációzás helyett tanulhat az Erzsébet-táborban minden gyerek

Fotó: Pixland / Jupiterimages

-

Erdei iskolákban, Erzsébet-táborokban tanulhatnának a gyerekek a nyár egy részében. Kurtítaná tizenegy hetes tanítási szünetüket a kormány.


Problémát okoz a szülőknek a hosszú nyári szünidő, másrészt a többhavi pihenés alatt a diákok sokat felejtenek a tananyagból. Megoldás lehet a szakemberek szerint, ha a vakáció egy részét tematikus táborokban töltik a gyerekek. Az új Nemzeti Alaptanterv hozhatja el a változást 2018-tól – írta a Magyar Hírlap.

A 2018 szeptemberében hatályba lépő új Nemzeti Alaptanterv (NAT) jelentősen átalakíthatja a tanév rendjét, rövidebb lehet a nyári vakáció, hosszabbak a tanév közbeni szünetek. Palkovics László oktatási államtitkár korábban több háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a nyári hőség idején nem az iskolaépületben kellene tartózkodniuk a diákoknak és tanáraiknak, hanem erdei iskolákban és – a jelenlegi Erzsébet-táborok mintájára szervezett – tematikus nyári táborokban. Ezek általánossá tételét szorgalmaznák.

Semmiféle döntés nincs, egyelőre szakmai párbeszéd zajlik a témában – közölte a lap érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága. A NAT átalakításával kapcsolatos előkészítő munkában a Magyar Tudományos Akadémia és a Köznevelési Kerekasztal több szereplője is részt vesz.


Minden gyerek táborban töltené a nyár egy részét 2018-tól


A kérdés számos ország oktatáspolitikájában jelen van, ahol a hosszú vakáció miatt problémát okoz a szülőknek gyermekük felügyeletének megoldása.
A tanév rendjének átalakítása azt is orvosolná, hogy a diákok sokat felejtenek a szünidőben. A szakemberek szerint ugyanis tizenegy hét – ami a magyar nyári vakáció ideje – nagyjából egyhavi visszaesést jelent a tananyagban, de a gyengébb képességű tanulók akár több hónapnyit is felejthetnek.