Vajon meddig találják még viccesnek ezt az undormányt?

Fotó: BACKPAGE IMAGES Ltd / MATT WEST

-

A Liverpool–Manchester United Európa-liga meccsen a vendég drukkerek a Hillsborough-tragédiával heccelték a hazaiakat.


A csütörtöki mérkőzésen négy-öt alkalommal is jól hallhatóan az 1989-es Hillsborough-tragédia áldozatairól énekelt gúnydalokat a manchesteri szurkolók egy csoportja az Anfield Roadon – írja a BBC.

1989-ben a sheffieldi stadionban 96 Liverpool-szurkoló vesztette életét a Nottingham Forest elleni FA-kupa-elődöntő előtt, amikor a rendezési hiányosságok miatt a stadion egyik szektorába az engedélyezettnél jóval több szurkolót engedtek be.

A tragédia után a The Sun című bulvárlap a Liverpool-drukkereket hibáztatta, felmentve a felelősség alól a rendőrséget (az újságot azóta nem igazán népszerű a városban), és csak 2012 szeptemberében mondta ki egy független bírói testület, hogy a szurkolók ártatlanok voltak, és súlyos rendezési hiányosság vezetett a tragédiához.

A nagy rangadókon azonban továbbra is rendszeresen előkerül a tragédia az ellenfelek szurkolóitól, ahogy ez történt most is.

„Ennek nincs helye a fociban – mondta Ray Houghton, a Pool egykori játékosa. – Voltak olyanok a lelátón, akik azon a napon elveszítették szeretteiket, számukra ezt szörnyű lehetett hallani.”

Houghton azt is elmondta, hogy ennek ugyanúgy nincs helye, mint annak, amit a liverpooliak szoktak csinálni az Old Traffordon, amikor a manchesteriek 1958-as müncheni repülőgép-szerencsétlenségével viccelődnek.

„Ez ünnepnap kellett volna, hogy legyen, hiszen először találkozott egymással a két csapat a nemzetközi kupában. A szurkolóknak a saját csapatukat kellett volna biztatniuk. Amikor ilyen mélyre süllyednek egyes drukkerek, az egészen ijesztő.”

„Nem volt folyamatos a Hillsborough emlegetése, de négy-öt alkalommal tisztán lehetett hallani – idéz a BBC egy helyszínen tartózkodó újságírót, Juliette Ferringtont. – A lefújás után is jól hallható volt, azt követően, hogy a hazaiak elénekelték a You’ll Never Walk Alone-t, illetve egy kicsit odaszúrtak a vendégeknek a „mi már ötször nyertük meg” rigmussal (az öt BEK-, BL-győzelemre utalva a United háromjával szemben).”

„Undorító volt ezt hallani – mondta a United korábbi játékosa, Dion Dublin. – Szégyelljék magukat azok, akik ilyeneket énekelnek.”

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének első felvonását a Liverpool nyerte 2-0-ra.