Vajon ki lehetett ott Habony esküvőjén?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója legújabb interjújából az tűnik ki, nem Habony volt a legfontosabb. Az elmúlt napok hírei miatt nem tervez lemondani.


A Szépművészeti Múzeum főigazgatója Fiala János rádióműsorában azt mondta, ingyen adta oda Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak a lakodalmára a múzeumot, mégpedig azért, mert

„a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat.”

Az Origonak adott interjúból viszont úgy tűnik, nem feltétlen Habony volt az igazán fontos ember a 2007-es esküvője idején:

„Az esemény meghívotti köre indokolta, hogy felajánljuk a múzeum tereit erre a célra.”

Arra a kérdésre, hogy megtérült-e a „befektetés”, Baán László azt mondta, a közönség dolga megítélni, hogy kellő támogatottságot tud-e maga köré gyűjteni a folyamatos, magas szintű működéséhez, ám szerinte amióta ő az igazgató (2004 óta), a múzeum vezeti itthon a látogatottsági listát, és a legsikeresebb nagy kiállítások is ott vannak.

Arra nem gondolt, hogy a képkölcsönzős történet és ez után lemond:

„Semmilyen olyan lépés nem történt sem ez ügyben, sem más ügyben, amely kárt okozott volna az intézménynek, és ne a múzeum hosszú távú érdekeit szolgálta volna.”

Az az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményéből derült ki, Habony 9 évvel ezelőtti házasságról van szó - és az Origo-s interjúban is végig 2007-re kérdeznek rá -, amikor Kaminski Fannit, Orbán Viktor miniszterelnök egyik sajtósát vette feleségül. Habony 2014-ben is kötött egy nem túl hosszú életű házasságot, Kapócs Zsókával. Azt a bulit a Blikk szerint a Városligeti Műjégpályán tartották.