Vajon hogy szavaz a KDNP a vasárnapi zárvatartás eltörléséről?

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A maga módján áll ki a kezdeményezése mellett a kisebbik kormánypárt.


A vasárnapi zárvatartást kezdeményező KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, elfogadják a kormány érveit, de pártjuk valószínűleg tartózkodni fog a szavazáson.


Amire akár már kedden sor kerülhet, ugyanis a hétfői bejelentésen Rogán Antal nemcsak arról beszélt, hogy kezdeményezik a vasárnapi munkavégzés tilalmát tartalmazó törvényt visszavonását, hanem hogy kivételes eljárást is kérnek hozzá, ami azt jelenti, hogy már kedden megtörténhet róla a parlamenti végszavazás.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta az MTI-nek, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség. Mint mondta, kétségtelenül nem kevés energiát fordítottak arra, hogy ennek az igazságosságáról meggyőzzék az embereket. Úgy gondolták, hogy a szolidaritás szempontja erősebb a kényelem szempontjánál, és igyekeztek biztosítani – legalábbis bizonyos mértékig – a vásárlás szabadságát azzal, hogy a kisboltok nyitva tarthattak. Megjegyezte: több milliárd forintot sikerült így a hazai vállalkozások számára átcsoportosítani, és ezzel nem a multinacionális cégek vitték külföldre a nyereségüket, hanem itthon maradt ez a tétel.

A zárvatartásról szóló tavalyi törvényjavaslat egyik benyújtója, a KDNP-s Rubovszky György az Origónak csak annyit mondott, nem tud nyilatkozni, mert nem hallotta Rogán Antal bejelentését, és amíg nem látja a kormány törvényjavaslatát, addig nem tud mit mondani.

A lap kereste Semjén Zsoltot, a párt elnökét is, de egyelőre sikertelenül.


Rubovszky György