Vajon ezzel a kondigéppel gyúrt Goodfriend?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Ütött-kopott székek, olajradiátor, kondigép, villanykörték, fénycsövek. Ezeket verte dobra szerdán a XIII. kerületben az amerikai nagykövetség. A nyilvános aukción talán olyan eszközöket is meg lehetett kaparintani, amelyeket a korábbi ügyvivő, André Goodfriend használt. Már ha valaki ilyesmire vadászott.


Egyik oldalról tízemeletes panelek, a másik oldalról raktárépületek szegélyezik a XIII. kerületi Apály utcát. Az egyik épület előtt szerda reggel fél nyolckor hosszú sor kígyózott. A szemerkélő esőben ácsorgókon nem látszott, hogy egy diplomáciai eseményre, az amerikai nagykövetség árverésére érkeztek.

Az V. kerületi Szabadság téren található nagykövetség az interneten hirdette meg az aukciót. Eszerint főként irodai eszközöket akartak kiárusítani. A holmikért készpénzben, forintban a helyszínen kellett fizetni.


Az Amerikai Kormány nem vállal szavatosságot és garanciát az eladott termékek után, és nem felelős semmiféle javításért sem a vásárlás napján, sem azután. Az áruk a megtekintés állapotában, "AMILYEN - OLYAN" alapon vehetők meg

- írták.

A nyilvános árverésre elég nehéz volt bejutni, egyesével vizsgálták át az érkezőket. Először a személyigazolványt kellett leadni – amiért mindenki kapott egy sorszámot – majd a fémdetektor-kapu következett. Munkatársunknak nagyjából másfél óráig kellett várakoznia, mire bejutott az épületbe.


Kondigéptől a fénycsőig

Egy sátorban, illetve egy kisebb épületben lehetett az árverés előtt átnézni a kiárusított tárgyakat.

A sátorba a fém és fa irodabútorokat, kanapékat, konyhabútorokat, tárgyalóasztalokat, irattartó szekrényeket, illetve irodai és vendég székeket helyezték el a nagykövetség munkatársai.

A bútorokat részben összeszerelve, részben lapokra bontva rakták raklapokra, ami eléggé megnehezítette a vásárlók dolgát. Pontosan nem lehetett látni, hogy mit is vásárolhatnak meg. A komplett irodák bútorzatát is összepakolták egy-egy raklapra, amelyeket egy tételként árusítottak az árverésen. A székek többségét sem darabokban lehetett megvásárolni, hanem csak többet egyszerre. Volt például olyan tétel is, amely 18 széket tartalmazott. Több potenciális vásárló ezt látva, szinte azonnal otthagyta a kiárusítást.

A kis épületben elektromos eszközök voltak főként: hűtők, mikrohullámú sütők, szobaventilátorok, merevlemez nélküli számítógépek, monitorok, nyomtatók, telefonok és projektorok. Ezeket is különböző társításokban árusították: négy számítógépet együtt, egy doboznyi egeret, olajradiátorokat kettesével, illetve volt több hűtő-mikro-ventilátor csomag is.

Itt lehetett megnézni az árverés előtt például egy futópadot, különböző kondigépeket, továbbá két, nagyjából egy köbméteres dobozt. Az egyikben villanykörték, fénycsövek, foglalatok és kapcsolók százai voltak, míg a másikban réz, galvanizált és műanyag vízvezeték-szerelvények különböző méretben.

Meglepő volt, hogy mennyire régi, ütött-kopott tárgyakat árusított ki a nagykövetség. A székek közül például a legtöbb szakadt vagy foltos volt, de minimum kopott.


Azonnal el kell vinni

A kikiáltási árak meglehetősen alacsonynak tűntek, ezer forinttól kezdődtek, de a legdrágább irodai bútorszett is 25 ezer forint volt, amiből tényleg be lehetne rendezni egy teljes irodát polcokkal, szekrényekkel. Az összes tételből a legdrágább a futópad volt, 40 ezer forintért, a vízvezeték-szerelvények pedig 35 ezer forintba kerültek.

Hatalmas, kiabálásokkal tarkított licit egyik tételnél sem volt. A legtöbb licitáló egyszerre egy irodai bútorszettnél próbálkozott, heten is szerették volna megvásárolni. A kikiáltási és leütési árak közötti különbség ezeknél a szetteknél nagyobb volt: az egyik például ötezernél kezdődött, majd 36 ezer forintért ment el. Egy másiknál 20 ezer forintnál kezdődött a licit, majd 100 ezer forintnál ütötték le.

A vásárlás egyébként több okból is jól meg kellett előre gondolni: szavatosságot nem vállaltak az árukra, a megvásárolt tételeket nem lehet újból eladni, a vásárolt terméket még aznap el is kellett szállítani.