Vagyonnyilatkozatok: határidőre leadták bevallásukat a képviselők

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az államfő növelte megtakarításait, Orbán törlesztette hitele egy részét.


Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – mondta Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke. A 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján, a vagyonnyilatkozatok leadásának határideje január 31-e volt.

A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai – mondta Hargitai.


Kevesebb dollár

Áder János köztársasági elnöknek taval több mint 6 millió forinttal nőttek a megtakarításai, és mintegy 65 millió forintot tesz ki. Az államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumból kiderül, Áder kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből tesz szert jövedelemre.

Vagyonnyilatkozata szerint euró alapú életbiztosításának értéke 122 ezer euró (az aktuális árfolyamon számolva mintegy 38 millió forint), vagyis tavaly is a korábbival megegyezően, mintegy 2 millió forint értékben növekedett. A köztársasági elnök emellett 2017-ben 5 millió forinttal, 14 millió forintra növelte forint folyószámlán tartott megtakarítását.

Ádernek tartós befektetési értékpapírszámláján 2,5 millió forint maradt, 28 ezer eurót (9 millió forint) érő befektetési jegyét is megőrizte, ugyanakkor amerikai dollárban tartott megtakarításai csaknem felére, 1700 dollárra (420 ezer forint) apadtak, két éve vásárolt, egymillió forint értékű Prémium államkötvénycsomagját pedig eladta.

Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta.

Áder 2016-ban sem tartott igényt saját autóra, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában. Idén is megjegyezte, a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jut, amelyeket nem részletezett.


Törlesztettek

Orbán Viktor törvényes határidőben, szerdán leadta vagyonnyilatkozatát – közölte a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás 4.783.328 forintra csökkent. A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt – közölte Havasi.

A sajtófőnök azt mondta: a kormányfő vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik.

Szerdán Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja azt mondta, izgatottan várják a mostani nyilatkozatokat, hogy kiderüljön, Orbán tovább szegényedett-e? Szerinte nem jó a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszere és az intézményesült korrupció ellen a hosszú távú megoldást egyedül a kormányváltás jelenti.