Vagy szökött házi kedvenc, vagy trükk lehet a londoni patkányszörny

Fotó: SWNS / Tony Smith

-

Semmilyen Nagy-Britanniában honos patkány nem nő akkorára, mint amit az interneten terjedő kép sugall, mondta a rágcsálók egyik legelismertebb brit szakértője az Independent-nek.


Gyermekméretű patkányt talált egy londoni játszótéren egy gázszerelő munkás, a rágcsálót le is fotózták vele, és a kép a hírrel együtt viharos sebességgel terjed az interneten.


Steven Belmain, a greenwichi egyetem professzora azonban kételkedik abban, hogy a patkány valóban ekkora lehetett, mint az Independentnek elmondta, hogy valamennyi Angliában csak a norvég, vagy más néven vándorpatkány él, amelyik még jól kifejlett állapotban sem több fél kilónál. Akkorára, mint amekkora állat a képen látszik, nem tud megnőni, mondta, hozzátéve, hogy a rágcsáló létét nem bizonyítja a róla közzétett egyetlen fotó.

Ha túl közel volt a kamerához, a perspektíva miatt jóval nagyobbnak látszott, mint amekkora a valóságban, fejtette ki Belmain, aki ugyanakkor azt is el tudja képzelni, hogy más fajtához tartozó patkány szökött meg valahonnan, ahol házi kedvencként tartották. Az afrikai óriáspatkány ugyanis nőhet akkorára mint egy kisgyermek. Mint mondta, erre nagyon kicsi az esély, mivel a fotón egyértelműen vándorpatkány látszik.