Vágó újabb népszavazási kérdésekkel próbálkozik

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A volt képviselő szerint a rendszer Achilles-ina a népszavazás.


Újabb kilenc, a korrupció visszaszorítását célzó népszavazási kezdeményezést nyújtott be Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára. Az LMP volt országgyűlési képviselője azt mondta: "a Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás". A kormánypártnak a referendumok esetében "szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott".

Az Országgyűlés kedden a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét 12 évre emelte – ezt Vágó népszavazással próbálta elérni.

Vágó szerint "a korrupciós rendszer pókhálójának közepében" Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága. Egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban valamely párt tagja volt, a hozzátartozói pedig ne dolgozhassanak a jegybankban.

A kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vágó benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot.

"Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe" – mondta.