Vader nagyúr azt üzente, elfogyott a regimentje

Forrás: EA Games

-

Megjártam a Hoth bolygó havas poklát és a Sullust szétbombázott felszínét a legújabb Star Wars-játék demójában.


Az E3 videojáték-expó után a világ úgy várta a Star Wars Battlefrontot, mint a messiást. Az előző Csillagok háborúja-játék, a The Old Republic nevű multiplayeres szerepjáték (MMORPG) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a kezdeti játékosok megszökdöstek, a fejlesztő pedig végül ingyenessé tette az addig előfizetési díjért elérhető világot. Ez megmentette a játékot, a mai napig remekül elmuzsikál, de sikertörténetnek nehéz nevezni.


A Star Wars Battlefront legelső bemutatója azt ígérte, hogy egy olyan Csillagok háborúja-játék születik, amelyet mindenki azonnal megszeret. Hősies nagy tetteket lehet benne végrehajtani egy olyan világban, amelyet mindenki kívülről ismer. Nem véletlen, hogy A birodalom visszavág kezdetén látható Hoth bolygó nagy csatájával harangozták be a játékot. Nézzék csak:Ugye, hogy kedvük támadt blasterpuskát ragadni és vagy a lépegetők ellen fordulni, vagy istenesen a birodalom rendjének megbontásán munkálkodó lázadók közé lőni?


A múlt héten megjelent játékdemó (PC-re, Xbox-ra és PS4-re is le lehet tölteni) végre kezünkbe adja azt a puskát. Két multiplayer pályát és egy challenge pályát tartalmaz. Az előbbiken hozzánk hasonlóan elveszett katonákkal együtt küzdhetünk, a másikon támadó birodalmiak újabb és újabb hullámait kell visszaverni, amíg el nem fogynak vagy meg nem veregeti a vállunkat Ackbar admirális. Ez utóbbi a hiányzó oktatópályák helyett is van, kipróbálgathatjuk a célzást, gránátokat, egy-egy spéci fegyvert, és még egy kétlábú lépegetővel is össze lehet benne futni.


A lezuhant, füstölgő roncsok még hangulatosabbak, mint a működő gépek


A demó veleje nem a küldetéses mód, hanem két többjátékosos pálya. A kisebb méretűn Sullust – onnan származott Lando Calrissian navigátora, aki úgy nézett ki, mintha folyamatosan búvármaszkot viselne – bombák tépte, lezuhant vadászgépekkel tarkított táján kell az űrből leeső mentőkapszulákat megszerezni. Igazi, reménytelen harc: ma a mi csapatunk támadja a magaslatot, öt perc múlva az ellenfél próbálja elfoglalni ugyanazt a dombot. Közben pedig hullanak a katonák. Pár játékban töltött perc is elég ahhoz, hogy rájöjjünk: a Battlefrontban nem a Star Wars-filmek élményét fogjuk kapni. A világ ugyanaz, a jelenetek ugyanazok, de itt mi maximum azok a katonák lehetünk, akiket kilőnek Han Solo mellől. Anyánk a Koradin rendszerben egyszer kap egy táviratot a parancsnokunktól, hogy szolgálatteljesítés közben, hősiesen, katonához méltóan...


Jön Vader, jön Vader!


Az igazi játék a jégbolygón kezdődik

Nem jobb a helyzet a demóban elérhető legnagyobb pályán sem, ami a korábban már emlegetett Hoth bolygó csatájába enged beszállni. Itt a léptékek nagyobbá, a feladatok bonyolultabbakká válnak. Egy-egy pont védelme helyett rádiókat kell üzemben tartani, hogy azok újabb és újabb vadászgépeket hívjanak a bázist fenyegető négylábú lépegetők ellen. Az egyik oldal célja a bázis elfoglalása, a másik a lépegetők megsemmisítésére hajt.


Ezen a pályán ráadásul arra is van lehetőség, hogy egy speciális tárgy megtalálásával Luke Skywalkerré vagy Darth Vaderré váljon a játékos. A többségnek ebből az jut, hogy a csatamezőn felé tart egy jedi lovag, akiről lepattognak a lézerlövedékek. Ez még akkor is félelmetes, ha a YouTube-on már több mint hárommillióan látták, hogy még Skywalker sem éli túl, ha egy lépegető lába alá kerül.

A hülye baleset ráadásul furcsán jellemző a Battlefrontra. Összehangolt csapatjátékot nem láttam a tesztelés órái alatt. Volt egy-két jobban összerázódott csapat, látszott, hogy akadnak, akik rendelkeznek rutinnal, de még a legjobb rohamosztagosok sem tűntek kommandósnak. Az átlagos játékosok pedig jobbra-balra rohangásztak a csatamezőn, lövöldözve a lézereikkel. A rendezettségnek nyoma sem volt, mintha egy csapat óvodás kapott volna engedélyt arra, hogy star warsosat játsszon.Ne legyen már mindenki jedi, nindzsa, generális

Biztos megfigyelték már, hogy a Star Wars-videojátékok leggyengébb pontja a jedi lovagok kezelése. Csodálatos harcosok, fénykardjukkal elbaseballozzák a lézerlövedékeket, az erővel meg szakaszokat söpörnek el, szóval sima katona meg nem áll velük szemben. Nehéz bármi mást játszani egy olyan világban, ahol vannak jedik. (Ráadásul egy videojátékban nem számít hátránynak az, hogy a jedi cölibátust fogadott, és nemhogy sört nem iszik, de tán még kávét sem.) Jedinek otthon fürdőköpenyben, színes felmosónyéllel a kézben kell lenni, mindenkinek minden játékban. A problémát a The Old Republic játékban már megoldották, ott lehetett az erőt nem használó „szőröstalpú földkóros” karakterekkel is boldogulni. A demó alapján úgy néz ki, hogy a Battlefrontban is kezelik ezt a gondot.

Star Wars Battlefront

Vannak különböző fegyverek, de nincs köztük jelentős eltérés


Érdemes-e bezupálni?

Egy alig hárompályás demó alapján felelőtlenség bármi sommásat mondani egy olyan játékról, amely hatalmas világokat, gigacsatákat és több száz órányi időtöltést ígér. A mostani tesztperiódus legalább annyira a szerverek tesztje – azok egyelőre pazarul viselik a rohamot –, mint amennyire kedvcsináló a hamarosan megjelenő játékhoz. Letölteni mindenképpen érdemes a demót – ingyen is van, enni sem kér – és lőni egy párat a birodalmiak és a lázadók fegyvereivel, megnézni a földbe csapódva égő X-szárnyúakat, grasszálni a bázis felé sétáló lépegetők között. Esztelen dolog, de lehet szeretni.