Vádemelési javaslat a Leader ügyében

-

Félmilliárd forintot kapott az egyesület, hogy kommunikálja a pénzügyi válság hatásait. Nem csak a kampányra költötték.


Vádemelési javaslattal zárta le a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület volt elnökével, Kazár korábbi szocialista polgármesterével kapcsolatos eljárást a NAV – írja a Magyar Idők.

A Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület soron kívül jutott félmilliárd forinthoz Gőgös Zoltán (MSZP) államtitkárságának idején. A szervezet az ötszáz millió forintot arra kérte, hogy kommunikálja a nemzetközi pénzügyi válság hatásait. Az ügy során a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium saját jogi főosztályának kifogásait sem vette figyelembe. A jogászok jelezték, hogy a kért célra nem adható támogatás, az összeg nagysága miatt pedig elengedhetetlen lenne a közbeszerzés. A tervezett tevékenységek költségvonzata szerintük irreálisan magas volt, a támogatási szerződésben meghatározottak köre elnagyolt és nehezen számon kérhető, ezért amennyiben aláírja a minisztérium a szerződést, úgy büntető- és polgárjogi kockázatokat is vállal.

A nyomozás során kiderült, hogy az egyesület az összegből már másnap több mint 41 millió forintot saját hiteleinek törlesztésére fordított – vagyis nem a támogatási szerződésben foglalt kampányt finanszírozták. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy az egyesület gyakran csak arra törekedett, hogy valamilyen számlával fedje le az elköltött támogatási összeget. Emiatt tette meg a Kehi a feljelentést, ami a mostani vádemelési javaslathoz vezetett. A Fővárosi Ítélőtábla 2014 májusában hozott jogerős ítéletében kötelezte az egyesületet arra, hogy fizesse vissza a mintegy kétszázmillió forintot, miután megállapította, hogy az összegből ennyit bizonyíthatóan törvénytelenül költöttek el.