Vádemelés az izsáki vadászház ügyében

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A fideszes polgármester már visszafizette a 35 milliós támogatást. Az uniós pénzből épült panzióban ő lakott a feleségével.


Az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az izsáki vadászház ügyében Mondok József (Fidesz-KDNP) polgármester ellen. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közleménye szerint az ügyészség az elsőrendű vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, két társának pedig bűnsegédként kell felelnie a Kecskeméti Járásbíróság előtt.

Mondok családi cége az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól kapott 2014-ben és 2015-ben, két részletben 35 millió forint támogatást egy vadászház építésére. Ám a házban valójában saját maga és felesége lakott. A másodrendű vádlott a cég menet közben bejegyzett képviselőjeként – okiratok aláírásával és benyújtásával – szándékosan segítséget nyújtott hozzátartozója bűnös tevékenységéhez.

Az ügyészség azt írta, a költségvetésnek okozott 35 millió forintos vagyoni hátrányt a vállalkozás 2017 júliusában már megtérítette.

Az elsőrendű vádlott az általa vezetett önkormányzat nevében eljárva 2016 márciusától 2017 januárjáig szabálytalanul vett igénybe közfoglalkoztatás érdekében nyújtott támogatást. Az egyik közmunkás a jelenléti ívek szerint a Helytörténeti Múzeumban dolgozott, ám valójában Mondok cégének vadászházában végzett különböző feladatokat. Ebben az önkormányzat egyik dolgozója, a harmadrendű vádlott segített.

Az ügyészség szerint ezzel a költségvetésnek több mint 900 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak, ezt az elsőrendű vádlott 2017 novemberében megtérítette.

Idén januárban derült ki, hogy az izsáki polgármester használja az EU-támogatásból általa építtetett vadászpanziót. Az ügyben több ellenzéki párt is feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. A Miniszterelnökség júniusban közölte, hogy Mondoknak vissza kell fizetnie a támogatást, ugyanis a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár 2017. januárjában rendkívüli ellenőrzést folytatott le és megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják.