Vádemelés a volt MTV-elnök ellen

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

100 ezer eurót próbált eltitkolni egy offshore cége segítségével.


Vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt dr. R. Z., a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen (a monogram minden bizonnyal Rudi Zoltánra, az MTV 2004–2008 közötti elnökére utal) – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.


A vádirat szerint 2010-ben magánszemélyként egy budapesti XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, ezért mintegy 100 ezer euró (kb. 26,5 millió Ft) sikerdíjat kapott. Adóbevallásában azonban nem jelent meg ez a tétel, az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy, a résztulajdonában álló, Seychelles-szigeteken bejegyzett offshore cég Lichtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, mely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett.

Az offshore cégnek és lichtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette magyarországi adófizetési kötelezettségét.

Az ügyészség szerint a volt MTV-elnök ezzel 12,6 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. Büntetése akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.