Vádemelés a vecsési cigarettagyárosok ellen

Fotó: Dreamstime

-

A 13 vádlott között nincsenek ott azok, akik kibérelték a raktárépületet.


Illegális cigarettagyárat találtak két évvel ezelőtt Vecsésen, a gépsoroknál 2,5 millió szál adójegy nélküli cigarettát és 12 tonnányi vágott dohányt foglaltak le. Az ügyben 13 ember ellen vádat emeltek – közölte a Pest Megyei Főügyészség.

A csarnokot "a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek" fantomcégeken keresztül kibérelték, majd a cigaretta gyártásához szükséges gépsorokat, berendezéseket, alapanyagokat szállíttattak Magyarországra. Bulgáriából toboroztak szakmunkásokat, akiknek általában ezer eurós fizetést, valamint ingyen szállást és ellátást kínáltak.

A cigarettagyártás 2015 januárjában kezdődött, az adónyomozók pedig februárban jelentek meg. A lefoglalt dohányáruk előállításához kapcsolódó jövedéki adó meg nem fizetéséből a költségvetésnek több mint 200 millió forint vagyoni hátránya származott.

A Pest Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a vádlottakat: a gyári munkásokat és a munkafeltételek biztosításában közreműködőket.