Vádemelés a horror-kamion ügyében

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert P. Oczeret

-

A magyar rendőrség vádemelési javaslatot tett az osztrák A4-es autópályán 2015 augusztusában otthagyott teherautó rakterében megfulladt 71 ember ügyében.


Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a rendőrség kilenc embercsempésszel szemben folytatott nyomozást üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett bűntett gyanúja miatt. A nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél tették meg vádemelési javaslatukat.

A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járműre a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjában találták rá. A sorsára hagyott teherautóban 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek holttestét találták meg, akik feltehetően már Magyarországon megfulladtak.

A rendőrség tavaly októberben azt közölte, nyolc gyanúsított ellen fognak vádemelést javasolni, három bolgár sofőrt pedig még köröznek. A nyomozók akkori tájékoztatása alapján a bűnszervezetet egy Magyarországon oltalmazottként élő afgán állampolgár irányította, akitől ezt a státust később megvonták. Az előzetes letartóztatásban levő nyolc gyanúsított között van egy bolgár-libanoni férfi, akinek a feladata az embercsempészethez szükséges járművek beszerzése volt, a többiek bolgár állampolgárok, akik sofőrként működtek közre.

A gyanúsítottak egyike az a 25 éves sofőr is, aki a hűtőkocsit utoljára vezette.