Vaddisznóba futottak a gyanútlan magyarországi farkasok

-

Az éjszakai felvételeket a WWF Magyarország által adományozott újabb kameracsapdákkal rögzítették. Az Aggteleki Nemzeti Parkban élő fiatal farkasoknak vaddisznó okozott meglepetést.


Az első felvételen az idén született farkaskölykök tűnnek fel. A két nézőpontból is rögzített éjszakai jelenetben vaddisznó ijeszti meg a fiatal állatokat. Először szétrebbennek, majd kíváncsian ismét közelebb merészkednek az állathoz.Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa szerint „a fiatal farkasok fokozatosan tanulják az önálló életet a vadonban, miközben nagyrészt még mindig azon a néhány hektárnyi területen belül tartózkodnak, ahol a felnőttek. Viszont már nem feltétlenül igénylik a folyamatos együttlétet, gyakrabban kalandoznak és alszanak egyedül”.

A második felvétel ugyanott, háromnegyed órával később készült egy vaddisznókondáról.A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága évek óta együtt dolgozik a Magyarországon előforduló nagyragadozók és élőhelyeik védelmén.


„A kutatómunkát segítő kameracsapdák nem csak az erdei életközösség megfigyelését teszik lehetővé. A velünk élő állatfajok – így a farkasok – védelmét is segíthetik, ha a képkockákkal sikerül a társadalom rokonszenvét melléjük állítani. A farkas 1993 óta védett állat Magyarországon,


mégis a mai napig megesnek az illegális elejtések.

Minden érintett – helyben élők, erdészek, vadászok, természetjárók – segítségére szükség van ahhoz, hogy az egészséges erdei életközösség minden tagjának jusson hely a hazai erdőkben” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.


Ilyenek nappal

A nemzeti parkban született farkasokról augusztusban nappali felvételeket közölt a WWF.