Vádat emeltek korrupció miatt a volt argentin elnök ellen

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA / AFP / JUAN MABROMATA

-

Julián Ercolini szövetségi bíró a nap folyamán hagyta jóvá a vádiratot, amely egyebek mellett csalárd hivatalvezetéssel és tiltott üzleti kapcsolatokkal gyanúsítja a volt államfőt.


A volt elnök egykori kabinetjének két miniszterét, Julio de Vidot és José Lópezt is megvádolta a szövetségi bíró hasonló vádakkal.

A bíróság egyben utasítást adott Fernández 10 milliárd pesót kitevő, azaz 184 milliárd forintnak megfelelő vagyonának a zárolására is.
Az ügyben megnevezték a Néstor Kirchner elhunyt elnökhöz közel álló Lázaro Báez, korábban letartóztatott üzletembert is, aki a gyanú szerint a Kirchner házaspár 12 éves országlása idején az elnöki pár bizalmas barátjaként közművekkel kapcsolatos közbeszerzések odaítélésével jogosulatlan előnyökre tett szert, rendszeresen kapott busás megbízásokat az államtól, és sikkasztott is, a pénzt pedig svájci bankszámlákra utalta.

A volt államfő elítélte az argentin igazságszolgáltatás ellene irányuló eljárását, amelyet „a politikai üldöztetés nagy műveletének” nevezett.
Fernández nyolcéves elnöki mandátuma alatt (2007–2015) folyamatosan felmerült ellene a korrupció vádja. Azóta, hogy tavaly decemberben távozott tisztségéből, rá is kiterjedtek a pénzmosás és csalás ügyében kezdeményezett vizsgálatok. Pénzmosás miatt áprilisban emeltek vádat ellene.