Vádat emeltek egy baranyai polgármester ellen

-

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás a vád egy dél-baranyai falu polgármestere ellen - közölte a Baranya Megyei Főügyészség.


Az önkormányzat 2011-ben pályázott a minisztériumhoz, az alsó tagozat újranyitására 17 milliót kért. A vád szerint a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal, amelyet amúgy utólag hoztak létre, hogy hamis számlákat tudjanak kiállítani. Ez a cég 4 millióról adott hamis számlát, egy másik gazdasági társaság 3,6 millióról, így az ügyészség szerint 7,6 millió forintot vettek jogosulatlanul igénybe.

A másodrendű vádlott cége az ügyészség szerint nem csak az iskola-projektnél jött jól: a polgármester a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjával is szerződést kötött arról, hogy részt vesz a kistérségi Start-munka mintaprogramban. Erről a polgármester szintén attól a cégtől szerzett, hamis számlákat adott le, így jogosulatlanul vett igénybe 7,8 milliós támogatást.

A polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ezt is a másodrendű vádlott cége által kiállított hamis számlákkal próbálta elfedni.

Az ügynek még három vádlottja van, ők az ügyészség szerint bűnsegédként vettek részt a bűncselekményekben - olvasható a megyei főügyészség közleményében.

Sajtóértesülések szerint Siklósnagyfalu polgármestere ellen emeltek vádat; a Magyar Nemzetnek a független Kosztics József ezt meg is erősítette, de úgy érzi, „politikai bosszú áldozatává vált”.