Vádat emeltek az uniós pályázati csalók ellen

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Túlárazva számolták el a diagnosztikai eszközöket. A különbözetet eltették.


Uniós pályázati pénzt, mintegy 200 millió forintot sikkasztott el két csaló. A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt ellenük – mondta a főügyész. Keresztes Imre szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF ajánlása alapján indult ügyben 214 millió forintos támogatásra adott be pályázatot 2009-ben egy cég az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz, döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére.

A gyanúsítottak egy külföldi cégtől mintegy 102 millió forintért vásárolták meg az eszközöket, majd azokat túlárazva, 371 millió forintért számolták el a pályázatban. A támogatás felhasználását valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták az elszámolást ellenőrző szervezet elől, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, azokat azonban a célnak megfelelően sohasem használták fel. A gyanúsítottak – a cégvezető és az ötletet kidolgozó ismerőse – az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak 182 millió, a magyar költségvetésnek pedig 32 millió forintos kárt okoztak. A károk nem térültek meg.

A vádlottakkal szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet az eljárás lefolytatására a Legfőbb Ügyészség jelölt ki. A vádlottak szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni. A terhükre rótt bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.