Vádat emeltek az érpataki polgármester ellen

Forrás: Youtube

-

Folytatólagosan elkövetett, közösség elleni uszítás miatt vádat emelt Orosz Mihály Zoltán, Érpatak független polgármestere ellen a Nyíregyházi Járási Ügyészség.


A vádirat szerint Orosz Mihály Zoltán polgármester tavaly nyáron egy ünnepségen az önkormányzat előtt olyan beszédet mondott, amellyel „a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet tudott kialakítani, ezzel egyidejűleg egy általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre is buzdított.”


Érpatakon tavaly nyáron a polgármester egy hóhérnak öltözött emberrel nyilvánosan felakasztatott Izrael vezetőit (Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt) ábrázoló bábukat, amelyek nyakában megalázó tartalmú feliratok is voltak. Orosz Mihály Zoltán megtaposott egy izraeli zászlót utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot.


Bábúakasztás


A polgármester a rendezvény utáni hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Mindkét eseményről felvételt készíttetett és felrakatta az internetre. Az akasztásról készült felvétel elérhető a Youtube-on, a cikkben szereplő képek ebből vannak.

Az „önkormányzati és civil tiltakozást” Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel rendezte meg a helyi önkormányzat, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért a polgármesterre, valamint azt, hogy a kifogásolt videókat tegyék hozzáférhetetlenné.A rendezvény után három nappal tartottak a rendőrök házkutatást az érpataki önkormányzatnál, ahol lefoglalták a demonstráción használt bábukat és a hóhér csuklyáját, négy bitófát - ezt meg is jegyezte Orosz a Facebookon közzétett közleményében -, a rajtuk lévő angol és német nyelvű feliratokat, valamint azokat a videokamerát, amelyekkel rögzítették az eseményt. A rendőrök elvitték azt a számítógépet is, amire letöltötték a videókat. A házkutatást is felvették az önkormányzat videokameráival, de azokat is lefoglalták a rendőrök, így arról nem elérhető a felvétel. A kamerákat egyébként Érpatakon a közmunkások ellenőrzésére is használták.

A rendőrség közösség elleni izgatás miatt indított nyomozást, ez zárult most vádemeléssel.

Az ügyészség vádemelésére reagálásul Orosz Mihály Zoltán újabb bábuakasztásra készül délután - legalábbis a szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívója alapján.


Mi a szerelem? Elmondja Orosz Mihály Zoltán


Orosz MIhály Zoltán egy 2005-ös időközi választás óta vezeti az 1600 fős községet. Függetlenként indult a választáson, de a Jobbikkal jó kapcsolatot ápol.


Az eskü


Orosz Mihály Zoltán bevezette az Érpataki Modellt, ennek jelszava a rend. Ez szerinte sikeres, azonban az Index korábbi cikke szerint a jogvédő és szociális szakma szerint a modell káros, az érpataki polgármester 18-19. századi elveket hoz vissza, az ember bűnösségét hangsúlyozza, a megfélemlítésen alapuló rendszer egyszer robbanni fog. A szakemberek szerint ez csak tüneti kezelés.

Előfordult, hogy egy újságírót illetve a Társaság a Szabadságjogokért munkatárság kivezettette a rendőrökkel az önkormányzat becsület napi megemlékezésről. Emiatt az érintettek pereltek, a bíróság pedig kimondta, a rendőrök jogellenesen jártak el, mikor kivezették a két férfit a rendezvényről.


Kért már rendőri védelmet is

"Szabadcsapatokat szerveznek ellenem a facebook-on a liberális demokraták (és a fizetett nyüszítők és uszítók) egy Stumpf András nevű liberális firkász és bértollnok vezetésével" - így kezdődik Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármesterének levele, amelyet a legfőbb ügyésznek, a belügyminiszternek és a rendőrfőkapitánynak címzett április végén.

A politikusnál ez a bejegyzés tette be a kaput, Stumpf András, a Mandiner munkatársa ebben egy olyan videóról fejti ki a véleményét, amelyben egy helyi lakos bocsánatot kér a polgármestertől. Orosz a levelében további hét újságírót és civilt is megnevez, akik szerinte csatlakoztak Stumpf ötletéhez.

A levélben azt írja, szerinte mindez bűncselekmény, azon belül is "közösség elleni uszítás és/vagy önbíráskodás és/vagy zaklatás stb.", és intézkedést, nyomozást, illetve segítséget, védelmet kér. „Kérem, hogy ezen levelemet tekintsék büntető-feljelentésnek!", írja.

A polgármester azt írta, ha a címzettek nem segítenek, a Betyársereget kéri fel a védelemre.


Orosz Mihály Zoltán a tavalyi Pride-on sem maradt észrevétlen, fel akart szállni a kamionra, ebben a ruhában.


Pride - Orosz Mihály Zoltán


Nem engedték fel, videónkban a 3 perc körül kezdődik a vonatkozó szóváltás.