Vádat emeltek az alvó buszsofőr ellen

Fotó: VS.hu / Czeglédi Zsolt

-

A balesetben minden utas megsérült. A sofőr sértetlen maradt.


Vádat emeltek a buszsofőr ellen, aki tavaly márciusban árokba hajtott egy menetrend szerinti járművel, mert elaludt a volán mögött – közölte a Heves megyei főügyész. Szalóki Zoltán azt írta: a vádirat szerint a 43 éves férfi az M3-as autópályán Egerből Budapestre tartott, a kifogástalan műszaki állapotú autóbuszon 30-an utaztak. Az időjárási és az útviszonyok megfelelőek voltak, a közlekedést forgalmi akadály nem nehezítette, a busz az autópályán megengedett sebességhatáron belül, körülbelül 80-85 km/órás tempóban haladt.

A sofőr az autópálya 55-ös kilométerénél, Gyöngyös közelében elaludt, a busz egy enyhe balkanyarban letért az útról, a szalagkorlátnak ütközött, és fékezés nélkül leszaladt az 5 méter mély töltésoldalra. Ott felborult, és az oldalára dőlve állt meg – írta a főügyész.

A balesetben minden utas megsérült, egy ember 8 napon túl gyógyuló, többszörös bordatörést szenvedett, egyedül a sofőr maradt sértetlen.


Eltiltanák

A szakértői vizsgálat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon pontját, amely szerint járművet az vezethet, aki biztonságos vezetésre képes állapotban van.

Az ügyészség a sofőrt tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásával vádolja, és azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze a több mint negyedmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére.