Vádat emeltek a zagyvaszántói azbesztszennyezés miatt

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A Hatvani Járási Ügyészség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt felfüggesztett börtönt kért a szennyező cég 31 éves ügyvezetőjével szemben.


A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa el őt a gazdasági társaságok vezetésétől. A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága 8 millió 700 ezer Ft környezetvédelmi bírságot szabott ki.

A budapesti kft. 2011 szeptemberében vásárolta meg a felszámolás alatt álló zagyvaszántói azbesztcement-gyárat. A hatósági előírások megszegésével bontotta el az ipartelepet, melynek következtében több ezer tonna azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen. Ez veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét – állapította meg az ügyészség.

A szennyezésről tavaly helyszíni riportban számoltunk be. A szennyezés miatt rákos megbetegedésben szenvedők az államot perlik, erről itt írtunk.Semmit se tartott be

Az ügyészség szerint a vádlott előtt ismert volt, hogy a telepen veszélyes hulladék található. Tudta, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel, a terület bejárásakor látta a pakuratároló medencét, melyben nagy mennyiségű olajszármazék volt.

Mindezek ellenére úgy fogott a gyár lebontásához, hogy minden tekintetben figyelmen kívül hagyta az építésügyi hatóság határozatában, illetve a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírt rendelkezéseket. A hulladékfém kinyerését célzó munkálatokat követően az azbeszt tartalmú palát, az eternitcsöveket, valamint az egyéb építési törmeléket összekeverték. A 18 947 köbméternyi hulladékot kezeletlenül a területen hagyták, a pakuratárolóban lévő anyagot pedig – annak ártalmatlaníttatása nélkül – ismeretlen helyre szállíttatták, közölte az ügyészség.

Az ügyvezető által irányított vállalkozás a területen keletkező hulladékról – a vonatkozó előírások ellenére - nyilvántartást nem vezetett, jelentési kötelezettségének sem tett eleget. Ezzel többszörösen megsértette a környezetvédelmi jogszabályokat is.