Vádat emeltek a pécsi EKF-program fővállalkozó cégének vezetői ellen

-

Pécs 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa, az ügyészség szerint sok minden nem volt rendben. A fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozót, hiába kapta meg a munkáért járó teljes összeget.


Az ügyészség a két ember ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további huszonkét rendbeli bűncselekmény miatt emelt vádat.

A vádlottak által irányított gazdasági társaság 2009-ben, az EKF-projekt keretében mintegy kétmilliárd forint vállalkozói díjról szóló szerződést kötött a pécsi önkormányzattal beruházások kivitelezésére. A kft.-nek nemcsak a kivitelezés előfinanszírozásához nem volt elég pénze, de a vállalt munkához dolgozói, felszerelése és anyaga sem volt, így alvállalkozót vont be.

A cégvezetők az alvállalkozók által elvégzett munkák után számlákat állítottak ki az általuk irányított társaság nevében, majd azokat benyújtották az önkormányzathoz. A város és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ezen számlák alapján kifizette a mintegy kétmilliárd forintot a fővállalkozónak.

Annak ellenére, hogy a fővállalkozó teljes egészében megkapta a számlákon szereplő összegeket, a vádlottak egyáltalán nem vagy nem teljeskörűen fizették ki az alvállalkozóikat. A pénzből 2009 és 2011 között mintegy 350 millió forintot maguknak, illetve az érdekeltségükbe tartozó kft.-nek juttattak kölcsön címén.

A cégvezetők húsz alvállalkozónak maradtak adósai cégenként százezer és százmillió forint közötti összeggel. Ezzel 550 millió forint kárt okoztak, amelyből 320 millió térült meg.

Miután a fővállalkozó több százmillió forint tartozást halmozott fel, a társaságot fiktív személyeknek értékesítették úgy, hogy a cég még meglévő 80 millió forint vagyonát eltulajdonították. A fiktív cégeladásban négy ember vett részt, ellenük is vádat emelt az ügyészség.

A gazdasági társaság két vezetőjét a huszonhárom rendbeli bűncselekmény közül a legsúlyosabbért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.