Vádat emeltek a NAV-osokat megkéselő férfi ellen

-

Sokkal tartozott a 36 éves férfi, a végrehajtásra érkezőket támadta meg, egyik áldozata belehalt.


A Fővárosi Főügyészség különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

A vádirat szerint a vádlott 2009-től nagyobb összegű adóhátralékot halmozott fel, így elindították vele szemben a végrehajtási eljárást.

Ennek keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két munkatársa 2015. február 23-án a kora délutáni órákban megjelent a vádlott XX. kerületi házánál. A hivatalos eljárásukat igazoló sértetteket a vádlott szülei engedték be, majd bekísérték őket a házba a vádlott szobájához, ahol a férfi tartózkodott.

A vádlott semmiféle együttműködést nem tanúsított, nem igazolta magát, a sértettek kérése ellenére a szobában a lámpát sem kapcsolta fel, ellenben felkapta a sértettek aktatáskáját, és kidobta azokat a ház udvarára. Ezután visszament a szobába, ahol a sötétséget kihasználva a táskájából magához vett két kést és azokkal rátámadt a pénzügyesekre, amelynek során mindkettőjüket megszúrta. A két férfinak sikerült kimenekülnie a ház udvarára, a vádlott azonban üldözőbe vette őket. Az utcára nyíló kapu zárva volt, így a sértettek az udvaron rekedtek.

A támadó a kapunál utolérte őket, majd mindkét kezében egy-egy kést tartva ismét rájuk támadt, eközben egyiküket több mint húsz alkalommal megszúrta. A férfi az elszenvedett súlyos sérülések következtében perceken belül életét vesztette.

Ezután a vádlott a másik sértettre rohant, akinek azonban az udvaron lévő egyik kukával sikerült őt magától távol tartania, miközben telefonon kért segítséget. A mentőket ezalatt a vádlott édesanyja is értesítette. A vádlott egy idő után felhagyott a sértett támadásával, bement a házba, ahol az időközben kiérkező rendőrök elfogták.

A mentők a támadást túlélő sértettet életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A Fővárosi Főügyészség a jelenleg ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló vádlottal szemben kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta a vádiratban.