Vádat emeltek a nagymamáját kirabló 13 éves ellen

-

A hodászi unoka 280 forintot rabolt az idős nőtől, javítóintézetbe kerülhet.


A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a tizenhárom éves fiú a nagymamájával élt közös lakásban Hodászon; az idős asszony a fiú gyámja is volt egyben.

2015. július 29-én délelőtt a fiú pénzt követelt beteges, nehezen mozgó nagymamájától, aki nem tudott adni. Erre a fiú a nőre támadt, megöléssel fenyegette, karját hátracsavarta, majd az ágyra lökte. A sértett próbálta a paplan alá elrejteni a nála lévő összesen kétszáznyolcvan forintot, azonban a fiú tovább erőszakoskodott, végül elvette a pénzt.

Az ügyész minősített rablással vádolja az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat, és vele szemben javítóintézeti nevelés elrendelését kérte a bíróságtól – áll a vádhatóság közleményében.


2013. július 1. napjától a rablást elkövető 12-14 év közötti gyermekek is felelősségre vonhatók tettükért, ha rendelkeznek megfelelő belátási képességgel.

Velük szemben azonban büntetés – például szabadságvesztés – nem szabható ki,hanem intézkedést lehet alkalmazni. Az intézkedések közül a legsúlyosabb a javítóintézeti nevelés, mely 1-4 évig tarthat.