Vádat emeltek a lóhússal, rossz minőségű marhahússal kereskedők ellen

Fotó: AFP / GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIEN

-

Hét embert vádol a Gyulai Járási Ügyészség azzal, hogy 140 lovat és 60 rossz minőségű szarvasmarhát vágtak le feketén és adtak el.


Vádat emelt a Gyulai Járási Ügyészség hét ember ellen, akik budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árultak kiváló minőségű marhahúsként, valamint két illegális vágóhidat üzemeltettek Szarvason és Békésszentandráson. A Békés Megyei Főügyészség közleményében azt írta, a vád bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős mennyiségű és értékű rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, környezetkárosítás, valamint egyedi azonosítójel meghamisításának bűntette.

Két szarvasi, négy békésszentandrási és egy budapesti férfi 2011 szeptembere és 2013 januárja között 140 lovat és 60 rossz minőségű szarvasmarhát vágott le, a vágásokból legalább 32 ezer kilogrammnyi, 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba. Az állatokat igazolatlan forrásokból szerezték be, a hús egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem esett át, kereskedelmi forgalomba hozatali engedélye nem volt.

A feketevágások az elsőrendű vádlott szarvasi családi házának udvarán történtek, a húst a Budapesten több húsboltot is üzemeltető, fővárosi másodrendű vádlott adta el, amiből legalább 55 millió forintos bevétele lett.

A közlemény szerint 2013 elején az elsőrendű vádlott túl kockázatosnak ítélte, ezért beszüntette az illegális vágásokat és a hússzállításokat. A harmadrendű vádlott viszont, aki addig sofőrként szállította a húsokat, átvette a tevékenységet.

Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.