Vádat emeltek a konzerves wifitolvaj ellen

Fotó: Police.hu / István Hajdu

-

Ötletesen lopta az internetet, de mivel másokat megakadályozott a közérdekű információkhoz való hozzájutásban, a konzerves wifi-tolvaj akár nyolc év börtönt is kaphat.


Még tavaly szeptemberben egy internetszolgáltató bejelentést tett a rendőrségre, hogy az általuk üzemeltetett rendszert valaki jogosulatlanul használja. Több előfizető jelezte ugyanis, hogy gyakran egyáltalán nem tudnak az internetre csatlakozni. Mint kiderült, egy kazincbarcikai férfi komoly barkácsolással jutott netkapcsolathoz, saját készítésű vevőkészülékével lopta azt. A 24 éves H. Richárd kutyakonzerves dobozt erősített egy rozsdás parabolaantenna tányérjára, ezzel növelte meg a wifikártyájának hatótávját. A férfi az összeeszkábált szerkezetet egy laptophoz csatlakoztatta, és egy program segítségével feltörte a rendszert, azaz létező előfizetők azonosítójával csatlakozott a hálózatra. A férfi ellen még tavaly indított eljárást a Kazincbarcika Rendőrkapitányság, mostanra pedig a Miskolci Járási Ügyészség közérdekű üzem ellen elkövetett információs rendszer és adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat ellene.  Kettőtől nyolc évig terjedő büntetésre számíthat, pont úgy, mintha valami komolyabb kiberbiztonsági vétséget követett volna el.A kazincbarcikai férfi által alkalmazott megoldásban az a legcsodálatosabb, hogy semmi új nincs benne. A tapasztalt wifisták már a kétezres évek elején tudtak a módszerről, ráadásul ők is a rádióamatőröktől tanulták el a trükköt. A konzervekből készült irányított antennák viszonylag kis területre néznek (például egy vételre beállított parabola antennára) viszont nagyon hosszú drót nélküli kapcsolatokat lehet felépíteni velük. Akár egy-két kilométert is át lehet hidalni a házzal készített antennával. A wifisek körében cantennának (can+antenna) nevezett eszközt nagyon egyszerű előállítani, különösen úgy, hogy rendelkezésre állnak olyan számolóalkalmazások, amik minden munkát elvégeznek helyettünk. Csak egy tolómérő, egy fúró, vagy egy nem kár érte osztályú konyhakés kell az eszköz legyártásához. Fizika kettes, technika hármas tanulók is meg tudják csinálni. A kazincbarcikai bűntett nehezebb része a wifi titkosításának feltörése. A WEP nevű protokoll közel tíz éve nem biztonságos, de ilyet jellemzően már csak régóta nem frissített eszközök használnak. Az erősebb WPA/WPA2 titkosítási szabvány viszont már kihívást jelenthet. Nem árt hozzá a sok szabadidő és az informatika ötös.


Mi van még a 2,4 gigahertzen?

A wifi által használt 2,4 gigahertzes tartományt számtalan eszköz használja. Itt működik a Bluetooth, de a ZigBee nevű, többek között szenzorokhoz használt rádiós csipek, a garázsnyitók, babamonitorok is ebben a sávban zajonganak. Még akár a mikrosütő is belezavarhat a wifi vételébe. Remek gondolatkísérleteket lehet végezni ezek tudatában. A kísérletek nagy részét már el is végezték a fontosabb hackerkonferenciákon, például a berlini Chaos Communication Congressen vagy az amerikai Defconon. Az utóbbin még egy olyan wifi mesterlövészpuskát is bemutattak 2004-ben, amivel tíz kilométerre lévő hálózatokra is fel lehet kapcsolódni.