Vádat emelt az ügyészség a Népszabadság volt főszerkesztője ellen

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs

-

Murányi Marcell elsodort egy kerékpárost, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. A bringás később elhunyt.


Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntette emelt vádat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség Murányi Marcell ellen.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2015. március 30-án este nyolc körül a Rottenbiller utcában haladt, amikor– a vád szerint – szerint a vádlott az előtte közlekedő járművek haladási sebességét túl lassúnak ítélte meg, ezért áttért a belső forgalmi sávba, ahol megelőzött egy tehergépkocsit és egy trolibuszt.


Közvetlenül a troli megelőzése után, sebességének csökkentése nélkül, a belső forgalmi sávból ezután élesen jobbra kanyarodott, amelynek során a gépkocsija jobb oldalával elsodorta a továbbra is a külső forgalmi sávban kerékpározó sértettet.

A vádlott balesetveszélyes közlekedését észlelve a trolibusz vezetője több másodpercen át, folyamatos dudált, majd a biciklis elsodrása is jól hallható hanghatással járt, mindezek ellenére az ütközést észlelő vádlott lassítás nélkül elhajtott a helyszínről. Murányi később – még a rendőri intézkedés során – visszatért a baleset helyszínére és jelentkezett a rendőröknél.

A sértett a balesetben elszenvedett sérülések és az azokkal összefüggésben kialakult szövődmények következtében, a szakszerű kórházi ellátás ellenére 2015. április 26. napján elhunyt.

A férfival szemben az ügyészség - más bűncselekmény mellett - halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés – áll az ügyészség közleményében.


Murányi Marcell azután mondott le a Népszabadság főszerkesztői posztjáról, hogy a balesetben megsérült férfi elhunyt. Utódja a lapnál testvére, Murányi András lett.