Vádat emelnek Trump volt kampányfőnöke ellen

Fotó: ANADOLU AGENCY / Omar Marques

-

Paul Manafort és ügyvédje megjelentek az FBI központjában.


Donald Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort és volt üzlettársa, Rick Gates ellen emelnek vádat. Robert Mueller különleges ügyész az vizsgálja, beavatkozott-e Oroszország a tavalyi amerikai választásba.

Manafort ellen várhatóan adócsalás miatt emelnek vádat. A 68 éves Manafort helyi idő szerint a reggeli órákban ügyvédje kíséretében megjelent az FBI washingtoni székházában. Az igazságügyi minisztérium és Mueller irodája egyelőre nem adott ki közleményt, és kommentálni sem kívánta a történéseket.

Ez az első vádemelés a Mueller-irányította nyomozásban. Muellert idén májusban nevezték ki az FBI által tavaly júliusban megkezdett vizsgálat irányítására.

A vizsgálatban kiemelt figyelmet fordítottak Manafort ukrajnai munkájára, ahol – még azelőtt, hogy Trumpnak dolgozott volna – évekig a bukott Janukovics-rezsim konzultánsa volt.

Vizsgálták Manafort pénzügyeit is, és azt, megsértette-e a külföldi ügynökökre vonatkozó kötelező regisztrációs törvényt, elmulasztotta-e külföldi bankszámla kötelező bejelentését és ezzel kapcsolatos adózási kötelezettségeit. Az idén júliusban az FBI rajtaütésszerű házkutatást tartott Manafort Washington melletti, a virginiai Alexandriában lévő lakásában.

Manafort korábban több republikánus elnökjelölt kampánycsapatában dolgozott. 2016 márciusában csatlakozott Trump kampányához, és májusban kampányfőnöknek nevezték ki. 2016 augusztusában – miután kiderültek ukrajnai kapcsolatai – Trump lemondatta.

A sajtó szerint üzlettársa, Rick Gates továbbra is fontos szerepet játszott a kampányban. A választás után Gates részt vett a beiktatási ünnepségek szervezésében.

Trump a Twitteren reagált. "Sajnálom, de ez évekkel azelőtt történt, mielőtt Paul Manafort a kampánycsapat tagja lett. De miért is nem összpontosítanak a Hamiskártyás Hillaryre és a demokratákra?" – írta az elnök.Az igazságügyi minisztérium bejelentette: vádat emelnek a Trump-kampány volt külpolitikai tanácsadója, George Papadopoulos ellen is. Papadopoulos bűnösnek vallotta magát, mert korábban hamis nyilatkozatokat tett az FBI-nak. Az NPR szerint Papadopoulosnak "széleskörű kapcsolatai voltak olyan emberekkel, akikről tudta, hogy kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal".

Manafort és Gates hétfőn megjelent az FBI washingtoni központjában, Papadopoulos hollétéről nincsenek információk.