Vádat emelhetnek a miniszterelnök felesége ellen

Fotó: MTI / SEBASTIAN SCHEINER

-

Aviháj Mandelblit izraeli legfőbb ügyész pénteken várhatóan vádat emel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu ellen - tudta meg az igazságügyi minisztérium egyik illetékesétől csütörtökön a dpa német hírügynökség.


A rendőrség több mint egy évvel ezelőtt lezárta a nyomozást, és azt javasolta az ügyészségnek, hogy emeljenek vádat Szara Netanjahu ellen, mert alapos a gyanú, hogy magánszakácsait és idős édesapja gondozóját törvényellenesen közpénzből fizette.

Netanjahu mindeddig váltig tagadta, hogy megsértette a törvényt. A család közlemény útján abszurdnak nevezte a vádakat. Netanjahuék szerint a kormányfői rezidencia korábbi főgondnoka, Meni Naftali "áll az étkezési költségek meredek emelkedése mögött". Naftali Netanjahuék ellen vallott a rendőrségen, és tagadja, hogy törvényt sértett volna.

Maga a miniszterelnök, Benjámin Netanjahu nem gyanúsított ebben az ügyben, de két másik korrupciós ügyben nyomozás folyik ellene. A gyanú szerint egyrészt megsértette a törvényt, amikor nagy értékű ajándékokat fogadott el milliárdosoktól, másrészt a hatóságok azt is vizsgálják, hogy kötött-e jogsértő egyezséget egy médiatulajdonossal kedvező hangvételű tudósításokért cserébe.