Vadászgépeket is bevetettek a donyecki harcokban

Fotó: AFP / ANATOLIY STEPANOV / AFP / ANATOLIY STEPANOV

-

Miután fegyveres szakadárok elfoglalták a donyecki repülőteret, az ukrán légierő több helikoptert és két vadászgépet is bevetett ellenük a szemtanúk szerint. Mindeközben Kárpátalján szünetel a katonai behívók kézbesítése, Porosenko pedig Moszkvával tárgyalna júniusban, hogy rendezni lehessen a délkelet-ukrajnai válságot.


A Prokofjev nemzetközi donyecki repülőteret még reggel foglalták el a fegyveres szakadárok,akik  - a szemtanúk szerint - a reptér épületének tetején foglaltak el tüzelőállásokat. A tetőn egy automata gránátvetőt és több mesterlövészt láttak. Helyszíni tudósítások szerint hamarosan komoly tűzharc bontakozott ki a szeparatisták és a reptérre érkezett, terrorellenes műveletben részt vevők között.  A beszámolók alapján az ukrán légierő 6-8 helikoptert és két  MiG-29-es vadászgépet rendelt a helyszínre. Egyes hírek szerint a szakadárok lelőttek egy katonai helikoptert, más források pedig két ukrán katona megsebesüléséről írnak. A terrorellenes akció parancsnokságának sajtószolgálata azonban ezt cáfolta, és leszögezte, hogy az ukrán katonák közül senki sem esett el.


Megszüntették a mozgósítást Kárpátalján

Mindeközben az ukrán elnökválasztásra való tekintettel az ukrán fegyveres erők vezérkara meghatározatlan időre felfüggesztette a mozgósítást a Kárpátalján. Mindezt Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója az elnökválasztás zavartalan lebonyolítása érdekében kérelmezte az ukrán fegyveres erők vezérkarától, amely május 16-án rendelte el a behívások elkezdését. Így, amíg a vezérkar erre vonatkozólag újabb utasítást nem ad, szünetel a katonai behívók kézbesítése és a sor-, valamint hadkötelesek alkalmassági vizsgálata.

Kárpátaljáról a tervek szerint mintegy 2500 sorköteles fiatalt és tartalékos tisztet hívnak be az ukrán hadseregbe az idei tavaszi sorozás május-júliusi időszakában. A sorozás a 18-25 év közötti férfiakat és azokat a 30 év alatti tartalékos tiszteket érinti, akik egyetemi tanulmányaik során katonai képzésben is részesültek, és tiszti rendfokozatot kaptak. Kárpátalján több mint 46 ezer sorkötelest tartanak nyilván, közülük hétezren kaptak alkalmassági vizsgálatra szóló behívót, és mintegy négyezren már átestek az egészségügyi vizsgálaton.


Porosenko tárgyalna Moszkvával

Petro Porosenko, az ukrán elnökválasztás győztese kijelentette, hogy június első felében találkozni szeretne Oroszország vezetőivel, szerinte ugyanis Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot. Leszögezte, hogy folytatódik a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen Donyeck és Luhanszk megyékben folyó terrorellenes művelet, mivel semmi okát nem látja annak, hogy leállítsa. Az orosz felsőházi képviselők is azt nyilatkozták, Porosenko nem is úszhatja meg, hogy ne tárgyaljon Moszkvával, többek között a gázról kell majd megállapodniuk. Porosenko elmondta, államfőként elsődleges feladatának tekinti Ukrajna európai integrációjának előmozdítását. Első külföldi útja Lengyelországba vezet, valószínűleg június 4-én utazik oda. Porosenko elégedett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök munkájával, ő marad továbbra is a kormányfő.