Vádalkut kötöttek a romániában kémkedő izraeli ügynökök

-

Felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélték őket.


A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT vádalkut kötött az izraeli Black Cube nyomozóiroda Romániában elfogott ügynökeivel. Azzal gyanúsítják őket, hogy illegális módszerekkel gyűjtöttek kompromittáló információkat Laura Codruta Kövesiről, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjéről. Ron Weinert és David Geclowicz beismerte bűnösségét. Mindketten 3 év felfüggesztett szabadságvesztésben és közmunka végzésében egyeztek ki a DIICOT-tal. A vádhatóság szerint Weinernek az informatikai adathalászás volt a feladata, míg Geclowitz a DNA főügyészének környezetét „zaklatta”, és neki kellett megszereznie a kollégája által feltört elektronikus postafiókok címét.

A Black Cube két alkalmazottja néhány hónapig vizsgálati fogságban volt. Most már szabadlábon védekezhetnek, de hatósági felügyelet alatt állnak. A harmadik gyanúsított, Yossi Barkshtein megszökött Romániából, távollétében adtak ki letartóztatási parancsot ellene.


Támogatás nélkül?

A DNA főügyészének lejáratását célzó akció feltételezett megrendelője, Daniel Dragomir, a román hírszerzés, a SRI egykori terrorelhárítási vezetője szeptember óta előzetes letartóztatásban van. Az április óta dagadó romániai kémbotrányban kedden szólalt meg először az SRI. A szolgálat visszautasította a feltételezéseket, hogy a Black Cube-ügy szereplői az SRI igazgatójának, Eduard Hellvignek a jóváhagyásával kémkedtek Kövesi után. „Az SRI igazgatója soha nem került semmilyen kapcsolatba sem közvetlenül, sem közvetítők révén ennek az ügynek a bűnvádi eljárás alá vont gyanúsítottjaival” – áll a szolgálat közleményében. A szolgálatnak meghatározó szerepe volt az illegális cselekmények leleplezésében.

A Black Cube igazgatója szerint emberei a román elnöki hivatal és titkosszolgálati vezetők jóváhagyásával kémkedtek a korrupcióellenes főügyész után.

Klaus Iohannis államfő szerint sem neki, sem az elnöki hivatalnak nincs köze „sem formálisan, sem informálisan” a botrányhoz.