Vácra kerülhet a Hóman Bálint-szobor?

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-


A váci képviselő-testület egyik Fidesz-KDNP által delegált külsős tagja, Moys Csaba kedden egy szakbizottsági ülésen bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvánnyal és arra kérte őket, hogy ne tegyenek le a meghiúsult projektről, hanem hozzák azt Vácra. Erről az atv.hu számolt be.

A portál szerint a képviselő azért döntött így, mert az önkormányzat ellenzéki politikusai nemrég a váci Hóman Bálint út névváltoztatását kezdeményezték. A Fidesz delegáltja aláírásgyűjtésbe is kezdett a városban, hogy az emberek véleményét is kikérje az utcanév megtartásáról.

Az ellenzéki képviselők nyilatkozatot adtak ki az ügyben. „A Magyar Szocialista Párt Váci Szervezete, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület tagsága, a Demokratikus Koalíció Váci Szervezete és az Együtt - a Korszakváltók Pártja választókerületi tagsága egybehangzó, határozott tiltakozását fejezi ki az ellen a terv ellen, hogy Hóman Bálint emlékére szobrot helyezzenek el Vácott” – írják.

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány december közepén jelentette be: elállt tervétől, hogy szobrot emel az egykori politikusnak. A város közgyűlése tudomásul vette a döntést, ezért hatályon kívül helyezték azt a júniusi határozatot, amely kétmillió forintos önkormányzati forrást biztosított a szoborállításhoz.

A tervezett szobor nagy vitát generált, több fideszes politikus is rossz ötletnek tartotta. Az ügyben még Barack Obama amerikai elnök is megszólalt. Január végén a holokauszt-emléknap alkalmából a washingtoni izraeli nagykövetségen tartott beszédében azt mondta: “Amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről”.