Vác nem kér a Hóman-szoborból

-

Vác vezetésének nem áll szándékában és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint-szobrot állítson fel közterületen – közölte a városháza kommunikációs szervezete.


A városvezetés döntésével kapcsolatban közleményt juttatott el az MTI-hez a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János, aki leszögezte: a város önkormányzatával teljes egyetértésben kijelentik, hogy


a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak.

A hitközség elnöke utalt arra: több sajtóorgánum tényként közölte, hogy Vácon állítják fel Hóman Bálint két világháború közti kultuszminiszter, történész Székesfehérváron készült szobrát. „Hitközségünk tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló valótlan állítások tényként való közlése ellen” – írta.


Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának ülésén egy külsős tag tett olyan kijelentést, hogy ha a város nem ad engedélyt a Hóman-szobor felállítására, akkor azt magánszemélyek magánterületén fogják elhelyezni.

A Hóman-szobor esetleges váci felállítása ellen a héten az MSZP és a DK is tiltakozott.

Turai János megjegyezte: a korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban neveztek el Hóman Bálintról egy utcarészletet, ami ellen akkor a hitközség tiltakozott. A jelenlegi önkormányzat – helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának – napirenden tartja az utcanév megváltoztatását, amivel kapcsolatosan megkerestek más hatóságokat – fűzte hozzá.