Üzent L. Simonnak Lázár János: szabadulnia kell a cégétől

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

„Nagyra értékelem L. Simon László államtitkár úrnak a Miniszterelnökségen végzett munkáját, ugyanakkor már neki is jeleztem azt az álláspontomat, hogy aki állami vezető lesz, az akkor teszi a legjobbat, ha megszabadul minden valós befolyást jelentő gazdasági érdekeltségétől” – áll Lázár János vasárnapi közleményében.


L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár borászata korábban saját termékként sárgabarackmagot hozott forgalomba, amelyet májtisztító és rákellenes hatásúként hirdetett. Ez a hatás nem bizonyított, viszont a mag nagy mennyiségben fogyasztva veszélyes is lehet. Később az államtitkár azt mondta, hogy nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, majd azt, hogy az L. Simon Borászat nem az övé, hanem a feleségéé. Ezek után egy rendezvényen zárt körben viszont már azt mondta, elpuskázta a barackmagügyet, és még Orbán Viktor is felhívta miatta – értesült az Index. A portál megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt, amely nem cáfolta az értesülést.


Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen az esetleges kormányon belüli változásokról is szó volt, újságírói kérdésre először azt mondta, hogy „természetesen megtartja” L. Simont, de hogy nem feltételek nélkül, azt már az RTL Klub kérdésére adott válaszból is tudni lehetett. Nem mondott igazat L. Simon László a vállalkozásáról, fogalmazott a miniszter, illetve azt üzente az államtitkárának, hogy tegyen rendet maga körül. A vasárnapi közleményben az áll, hogy az államtitkároknak és helyettes államtitkároknak be kell fejezniük esetleges üzleti tevékenységüket.


A jövőben nyomatékosan felhívom a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkárok, helyettes államtitkárok figyelmét, hogy üzleti tevékenységet ne folytassanak! Azért, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet velük kapcsolatban, ahol az összeférhetetlenségnek vagy a visszaélésnek akárcsak a gyanúja is egyáltalán felmerülhet.