Üzent az afganisztáni tálibok vezetője, Manszúr molla

-

Az afganisztáni tálibok szombaton közzétettek egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint vezetőjük, Ahtar Manszúr molla beszél, és maga cáfolja a kabuli kormány egy szóvivőjének állítását, miszerint meghalt volna egy tálib parancsnokok közt kirobbant lövöldözésben.


„Hamisak azok a híresztelések, melyek szerint megsebesültem vagy meghaltam volna Kuslakban” – jelenti ki egy férfihang abban a 16 perces hangfájlban, amelyet elektronikus üzenetben küldött el egy tálib szóvivő az afganisztáni médiának.

„Ez az ellenség propagandája (...) már évek óta nem jártam Kuslakban” – folyatja a hang a pakisztáni Kvetta közelében fekvő egyik település nevét említve.

Az afgán hírszerző szolgálatok több magas rangú vezetője és több tálib forrás is azt állította a héten, hogy Manszúr molla súlyosan megsebesült egy tálib parancsnokok között kirobbant lövöldözésben.

Az afgán kormány egy szóvivője, Szultan Faizi ennél is tovább ment pénteken, amikor Twitter-üzenetében – forrásainak megnevezése nélkül – azt mondta, hogy belehalt sebesüléseibe az afganisztáni tálibok első számú vezetője. Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője viszont az AFP megkeresésére tagadta, hogy Ahtar Manszúr megsebesült volna.A szombaton közzétett, cáfolatnak szánt hangfelvételt mindazonáltal fenntartásokkal fogadták Kabulban.