Üzent a pápa a párizsi klímakonferencia résztvevőinek

Fotó: MTI/AP / Gregorio Borgia

-

Erőfeszítésre és eredményekre szólította fel a Párizsban zajló klímakonferencia résztvevőit Ferenc pápa vasárnap, a Szent Péter téren mondott beszédében, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás negatív következményeinek enyhítése a szegénységgel szembeni fellépést is segíti.


A katolikus egyházfő a december 11-én záruló nemzetközi klímakonferenciáról szólva kijelentette, hogy a Föld a közös otthonunk, és „mindannyiunk és a jövőbeli generációk érdekében Párizsban minden erőfeszítést az éghajlatváltozás hatásának csökkentésére, és ezzel egy időben a szegénységgel szembeni fellépésre kell fordítani”.

Ferenc pápa a teremtett világ védelméről májusban írt Áldott légy! című enciklikájából idézve azt kérdezte: „Milyen világot akarunk átadni az utánunk következőknek?”

A pápa a kedden kezdődő szent évvel kapcsolatban „megtérésre” szólította fel a keresztényeket. Úgy fogalmazott, megtérésre van szükség a „bezárt elmékben és kemény szívekben, amelyek benépesítik az emberiség mai sivatagjait”. Az egyházfő bátorságot sürgetett a „büszkeség és a versengés hegyeinek lealacsonyításához, a közöny és az apátia vájta szakadékok megtöltéséhez, a lustaságunk és kompromisszumaink által félrevezető ösvények kiegyenesítéséhez”.

A szent év főpróbája zajlott vasárnap a római Szent Péter téren, ahol a terrorizmus veszélyétől való félelem és a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére harmincötezren hallgatták Ferenc pápát. A becslések szerint kedden százezren vesznek majd részt a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásán.

A Szent Péter térre tartó zarándokokat először a térre vezető utcákban kialakított kapuknál ellenőrzik, majd a Szent Péter térre való belépéskor, ahol fémdetektorral átvizsgálják a táskákat is.